Miehet voittivat suunnistuksen SM-viestin ensi kertaa 60 vuoteen, myös sprintistä iso mitalisaalis

Suunnistuksen SM-sprintin mestaruudet ratkottiin lauantaina Salossa ja sunnuntaina viestit kilpailtiin Pöytyällä. Kummatkin kilpailumuodot sopivat Pyrinnölle, sillä sprintistä pyrintöläiset voittivat 3 kultaa, 2 hopeaa, 3 pronssia sekä 11 plakettia. Vastaavasti sunnuntain viestissä menestys oli kaikkien aikojen parasta SM-viestissä: 2 kultaa, 5 hopeaa, 1 pronssi ja 8 plakettia.

 

Aleksi ja Otto ottivat sprintin kaksoisvoiton miesten pääsarjassa

Miesten pääsarjassa nähtiin upeasti jopa Punakoneen kaksoisvoitto, kun kesällä ratajuoksuun satsannut Aleksi Niemi otti – ehkä jopa odotetusti – voiton. Otto Simosas säesti hienosti ja otti hopeaa. Aleksin voittomarginaali oli 10 sek ennen Ottoa ja 13 sek ennen maajoukkueen päävalmentaja Portinia.

“Juoksu kulki kyllä hyvin, mutta suunnistus oli kovin tökkivää”, kertoi Aleksi. ’Mutta hienoa oli kerrankin päästä keskittymään SM-sprinttiin, kun nyt ei ollut kansainvälisiä arvokisoja’, sanoi Aleksi ottaen kullan viime sunnuntain SM-pitkän matkan pronssin jatkoksi.

Myös D14-sarjassa Meri Väistökoski otti SM-kullan vakuuttavalla 27 sek marginaalilla. Harvojen yllätykseksi myös D55-sarjan Annika Viilo otti jälleen kullan. Yksi 30 sek virhekin reitille osui, mutta Annikan perusvauhti on niin kova, että voitto irtosi selvällä 37 sek voittomarginaalilla.

Otto Simosas ja Aleksi Niemi. kuva: Pasi Raukko

 

Miehet voittivat viestin Suomen Mestaruuden “taas” – edellinen kerta v. 1960!

Pyrintö on toki kuulunut myös miessuunnistuksen puolella Suomen kärkiseuroihin jo vuosikymmeniä, mutta SM-viestin voitto on kiertänyt seuraa harvinaisen pitkään. Viimeksi kultaa voitettiin vuonna 1960 joukkueella Rauno Hakala, Veli Kotkaslahti ja Raimo Vehviläinen. Täysin puskista tämän vuoden voitto ei kuitenkaan tullut, onhan Punakone saavuttanut viime vuosina mm. kaksi pronssisijaa Jukolan Viestistä sekä kahdella edellisellä kaudella Viestiliigan kokonaiskilpailun voiton. Viimeisenä kolmena vuonna ankkuri on saatu matkaan ensimmäisenä, mutta parhaaksi sijoitukseksi on silti jäänyt viime vuosina vuoden 2019 pronssi. Myös tänä vuonna ankkuri saatiin ekana liikkeelle, mutta nyt se myös piti – 60-vuoden odotuksen jälkeen.

Ensimmäisellä osuudella Anton Kuukka, 24, teki varman suorituksen ja pysytteli kärjen tuntumassa pääosan aloitusosuudesta poimien omat hajontarastit ja välttäen isot virheet. Vaihtoon Anton viiletti kärkipaikalla perässään kuusi joukkuetta, jotka erottuivat noin minuutilla varsinaisesta pääjoukosta. Muista viime vuoden mitalisteista Ikaalisten Nouseva-Voima tuli vaihtoon samassa kärkiporukassa, kun taas viime vuoden voittaja Helsingin Suunnistajat, vaihtoi pääjoukon kärkipäässä. ’Luulin olevani kakkosletkan kärjessä, mutta yllätyksekseni kuulinkin vikalle rastille tullessani, että se onkin piikkipaikka. Kyllä voitto tuntuu erikoisen hienolta’, tarinoi Anttu.

Toisella osuudella suunnisti Punakoneen kapteeni ja pomminvarma viestimies Severi Kymäläinen, 29. Heti toisen osuuden alussa pieni kärkiporukka alkoi hajoamaan ja suurin osa joukkueista tippui kärjen vauhdista. Severi teki varmaa työtä ja pysytteli kuitenkin kärjessä Ikaalisten Nousevan-Voiman Mikko Knuuttilan kanssa. Pääjoukosta takaa-ajolla kaksikon saavutti ainoastaan Paimion Rasti, jonka vauhdikas ranskalainen Frederic Tranchand onnistuikin tekemään eroa Pyrintöön osuuden viimeisten välien aikana yhteensä 42 sekuntia. Ikaalisten Nousevan-Voiman Knuuttila pysyi Tranchandin perässä ja saapui vaihtoon yhdessä Paimion Rastin kanssa. ’Ainakaan 50 vuoteen ei miehillä olla voitettu SM-viestiä, joten jo oli aikakin’, kertoi Severi tyytyväisenä.

Kolmannella osuudella Aleksi Niemi, 25, lähti ankaraan takaa-ajoon ja suunnisti puhtaasti saavuttaen kärjessä kulkevan Nouskin Aleksi Karppisen hieman radan puolivälin jälkeen. Loppulenkillä Aleksi yritti tiputtaa kaimaansa, mutta sitkeä joensuulainen pysytteli Pyrinnön mukana vaihtoon asti. Kolmannen osuuden vaihdossa tapahtui myös pientä dramatiikkaa, kun ensin Pyrinnön viimeisen rastin leimaus epäonnistui ja Aleksi joutui palaamaan leimaamaan uudelleen. Kartanvaihdossa puolestaan Nouskin Karppinen otti vahingossa Pyrinnön kartan karttatelineestä ja joutui kääntymään takaisin hakemaan oman joukkueensa kartta. Näin ollen Pyrintö pääsi ankkuriosuudelle hienoisessa noin 10 sekunnin johdossa ennen Nouskia. Kolmantena vaihtoi Lahden Suunnistajat, +2:21 kärjestä. ’alun perin mun piti juosta ankkurina, mutta vaihdettiin Eliaksen kanssa osuuksia, kun Elias huilasi eilen ja mä suunnistin sprinttikarsinnan ja finaalin. Varmaan oli onnistunut vaihdos’, kertoi Aleksi. ’Syksyni on mennyt hienosti – olen onnistunut niissä kisoissa mihin olen keskittynytkin’.

Ankkuriosuudella Elias Kuukka, 26, lähti räväkästi liikkeelle, mutta Nouskin Eetu Savolainen pääsi silti kantaan ja kärkikaksikko etenikin yhdessä osuuden puoleen väliin asti poimien matkalta omat hajontarastinsa. Sitten hajonta puri kunnolla ja Elias onnistui tekemään kahden rastivälin aikana mukavan 46 sekunnin eron. Loppulenkki sujui Eliakselta ilman isompia vaikeuksia ja ero kasvoi maaliin tultaessa reiluun kahteen minuuttiin. Vielä viimeisellä rastillakaan Elias ei ollut kuitenkaan varma, tuliko voitto, vai oliko joku joukkue ehtinyt edelle. Joukkuekaverit Anton, Severi ja Aleksi kertoivat ilouutisen ja joukkue sai tuulettaa historiallista voittoa riehakkaasti loppusuoralla.

Ikaalinen jäi 2.04 min ja pronssille noussut Helsingin Suunnistajat +2:24 Pyrinnöstä jääneenä.

“Olin erittäin latautunut ja jännitin tätä viestiä koko viikon. Luotin kavereihin alkuosuuksilla ja tiesin sen olevan hyvin mahdollista, että pääsen jälleen kärkipaikalta metsään. Tämä oli kolmas kerta peräkkäin, kun pääsin kärjessä ankkuriosuudelle, joten halusin todistaa myös itselleni, että pystyn hoitamaan voiton kotiin. Ehkä siksi voitto tuntuu vielä paremmalta, kolmas kerta toden sanoo ja vaikeuksien kautta voittoon!” Elias kertasi tuntojaan viestin jälkeen.

Naiset hopealle

Naisten viesti oli todella tasainen ja jännittävä. Angelniemen Ankkuri otti yllättäen mestaruuden täysin virheettömillä suunnistuksillaan. Viime vuonna yllättäen pronssia ottanut joukkue oli itsekin totaalisen yllättynyt voitostaan.

Pyrintö oli hyvin viestissä mukana. Lotta Karhola aloitti hyvin tullen 4:ntenä vaihtoon. Koko kauden ja syksyn vammojen ja vaivojen kanssa kamppaillut Lotta teki varmaa työtä jääden kärjestä 1.21 min. ’Perjantaina kokeilin, että pystyn juoksemaan ja hyvillä nuoteilla ja kokemuksella aloitus klaarautui hyvin’.

Toisella osuudella Anni Haanpää tuli 7:ntena vaihtoon. ’Viikontakainen SM-pitkä alkoi painamaan jaloissa, mutta onneksi on kovat seurakaverit’, naureskeli erinomaisen kesän ja syksyn suunnistanut Anni ’.

Viestin tasaisuutta kuvaa hyvin, se että sijalla 7 Anni oli kuitenkin vain 2.29 min kärkeen nousseesta Kooveesta.

Venla Harju erinomaisella suorituksellaan otti edellä lähteneet kiinni – paitsi jo ankkuriosuuden alussa kärkeen nousutta Angelniemen Sanna Kauppilaa. Neljän naisen porukasta Venla erkani ennen loppua ja oli jo saamassa myös Angelniemen kiinni, mutta toiseksi viimeiselle rastille tuli pieni virhe ja niin AngA pääsi juhlimaan SM-viestin voitto. Myös Ankkurin edellisestä voitosta oli pitkä aika, 23 vuotta.

Pyrintö sijoittui siis hopealle 30 sek AngA:sta. Koovee jäi 1.10 min kärkeen, PIF +1.12 ja KR +1.14. Ennakkosuosikki SK Pohjantähti jätettiin kuudenneksi +4.04 min.

Hopeanaiset Venla Harju, Anni Haanpää ja Lotta Karhola

Junnuille mitaleita ja plaketteja roppakaupalla

Miesten mestaruuden lisäksi myös H20-vuotiaat toivat mestaruuden joukkueella Henrik Asklöf, Leo Matinheikki ja Mikko Eerola. Myös TP2 pääsi pokkaamaan, kun Leevi Keronen, Juho Nieminen ja Tampereelle opiskelemaan tullut latvialainen Jekabs Janovs olivat hienosti 7.

Hopeaan suunnistivat D20-tytöt joukkueella Oona Luoma, Ida Jussila ja Lotta Eerola.

D16-tytöt loistivat omassa viestissään, kun 1. joukkue otti hopeaa (Ronja Gröhn, Siiri Julkunen ja Emilia Schmidt), TP3 oli 4. (Elli Luoma, Liisa Matinheikki ja Emma Jussila) ja TP2. 9. (Isabella Lillqvist, Meri Väistökoski ja Noora Laine). Edellisen kerran TP:llä vastaava menestys oli v 1996, jolloin D16-sarjasta tuli sijat 1., 3. ja 8.

Myös H16-pojat suunnistivat SM-hopeaa joukkueella Tuomas Leinamo, Aaro Koskinen ja Aapo Liponkoski. Myös TP2 pääsi pokkaamaan, kun joukkue Eetu Lehtovirta, Eemil Koskinen ja Miro Sivonen oli 9.

H18-sarjan joukkue Riku Gröhn, Akseli Konttila ja Olli Mustajoki oli 5. D18-tytöt sijoittuivat 6:nneksi (Kaarina Nurminen, Ilona Tikkakoski ja Pihla Häkkinen) ja 10:nneksi (Saana Kuusinen, Villa Mustajoki ja Silja Yli-Hietanen).

D35-sarjassa Maria Laine, Johanna Ritanotko ja Riina Kuuselo ottivat hienosti SM-hopeaa. D60-sarjan Kirsi Laasonen, Tuire Niemi ja Hilkka Lankia ottivat SM-pronssia.

Huikee menestys

Pyrinnön menestys oli todella erinomainen. TP sai jokaisesta Ryhmä1:n sarjasta mitalin tai plaketin tai sekä että. Ja vain H ja D18-sarjoissa ei tullut mitalia.

Edellisen kerran todellinen huippumenestys SM-viesteissä tuli vuonna 2013, jolloin tuli peräti 4 kultaa ja 1 hopea. Silloin SM-pisteitä tuli kuitenkin ’vain’ 53+11=64, kun nyt siis Ryhmä1:stä saaliina oli peräti 85 ja ryhmä2:sta 9 pinnaa eli yht 94 pistettä.

Pistemäärä kertoo parhaiten seuran tason laajuudesta. SM-pisteitä tuovat aikuiset ja junnut sijoilta 1-10 ja ikähenkilöt sijoilla 1-6. Nyt Pyrintö sai peräti 8 mitalia ja 8 plakettia. Pyrintö sai SM-pisteitä 94 pinnaa, Espoon Suunta 58, Jämsän Retki-Veikot 49, MS Parma 45, Lynx39, HS 32 ja Koovee 27 pinnaa.