Ruotsi haastaa EM-paikkaa jahtaavat Suomen 4 x 400 metrin viestimaajoukkueet Ratinassa – GP:n kärkiniminä Hurske, moukarimiehet, Kortetmaa, Tuuri, Paavola, Rouvali

Miesten ja naisten 4 x 400 metrin viestimaajoukkueet kohtaavat keskiviikkona Tampereella yleisurheilun GP-kilpailussa Ruotsin maajoukkueet. Onnistuneella juoksulla joukkueet tavoittelevat paikkaa Münchenin elokuisissa EM-kilpailussa.

– EM-kisapaikka on mahdollinen. Meillä on nyt parhaat viestijoukkueet vuosiin, sanoo 4 x 400 metrin viestiryhmiä Suomen Urheiluliitossa vetävä Petra Stenman.

EM-kisoihin valitaan 16 parasta joukkuetta rankingissa, jossa vertaillaan joukkueiden kahden parhaan juoksun keskiarvoaikaa. Tällä erää naiset ovat rankingissa 14. sijalla miehet sijalla 19.

– Naisten pitäisi pystyä juoksemaan sellainen 3.32-alkuinen aika nostaakseen rankingsijoitusta. Miesten taas pitäisi juosta sinne 3.07:n pintaan, Stenman arvioi.

Vaaditut ajat ovat suomalaisittain kovaa luokkaa. Naisten edellinen 3.33:n alitus nähtiin Helsingin EM-kisojen finaalissa 1994 ajalla 3.32,97. Miesten edellinen 3.08:n alitus juostiin 2002 Euroopan cupin Superliigassa Annecyssä, Ranskassa ajalla 3.07,16.

Meillä on nyt parhaat viestijoukkueet vuosiin, sanoo 4 x 400 metrin viestiryhmiä Suomen Urheiluliitossa vetävä Petra Stenman.

Naisten maajoukkueessa Tampereella juoksevat Milja Thureson, Jeanine Nygård, Aino Pulkkinen ja Mette Baas.

– Tavoiteaikaan pääsy tarkoittaisi naisilta keskiarvona 53,2:n ratakierroksia, Stenman laskee.

Miesten nelikko Tampereella on Konsta Alatupa, Erik Back, Eljas Aalto ja Viljami Kaasalainen.

– Miesten osalta tavoiteltu aika tarkoittaisi kahta 47 sekunnin ja kahta 46,5:n sekunnin ratakierrosta, Stenman laskee.

Vastus on Ratinassa hyvä, sillä Ruotsi tuo molempiin juoksuihin tasokkaat joukkueet. Ruotsin joukkueiden saaminen Tampereella on osa pohjoismaista yhteistyötä 4 x 400 metrin ja 4 x 100 metrin viestimaajoukkueiden kesken.

– Suomen ja Ruotsin miesten 4 x 400 metrin maajoukkueet kohtaavat vielä Sollentunassa Ruotsin GP-kilpailussa 12. kesäkuuta. Naisilla on paikka Oslon Bisletin kilpailuun, joka on 16. kesäkuuta. Sinne meno on kuitenkin epävarmaa. EM- ja MM-kisojen ranking vaatii urheilijalta viittä tulosta henkilökohtaisilta matkoilla, ja siksi urheilijoiden kilpailukalenterit ovat alkukesästä aika täynnä, Stenman sanoo.

Reetta Hurskeen tavoitteena Tampereen GP-kilpailussa on 13 sekunnin alitus, joka olisi jo kolmas tällä kaudella.

Hurske hakee jälleen 13 sekunnin alitusta

Naisten 100 metrin aidat on mainiosti kauden aloittaneen Reetta Hurskeen johdolla Tampereen Motonet GP:n kärkilajeja kuten myös miesten moukari, jossa lajin muut kärkinimet haastavat kevään tilastoykkösen, 75,32 heittäneen Henri Liipolan.

Viikko sitten Lahdessa 12,92 juossut Hurske on kotiradalla ainoa suosikki, kun Nooralotta Neziri parantelee kipeytynyttä kantapäätä ja Annimari Korte katsoi parhaaksi keskittyä vielä toviksi harjoittelemaan.

– Tekniikka oli niin surkea Lahdessa, että pitää treenata. Jarrutin joka aidalla. Kilpailen vasta ensi viikolla Espoossa, Korte sanoo.

Hurske haluaa kotiradaltaan hyvää aikaa.

– Katsotaan, millainen sää on ja miten juoksu lähtee kulkemaan. Jos pääsen alle 13 sekunnin ja ehjänä maaliin, olen tyytyväinen, Hurske sanoo.

Henri Liipola on tehnyt harjoituksia kovia tuloksia niin heitto-, voima kuin muissakin harjoituksissa. Kilpailussa liika yrittäminen on syönyt tulosta. Liipola uskoo, että EM-ja MM-rajaan on edellytykset, kun heitto onnistuu.

Liipola hakee EM- ja MM-rajoja: Liika yritys kisoissa haasteena

Liipola kohtaa ratinassa tutut kilpakumppanit kuten Tuomas Seppäsen, Aaron Kankaan ja Aleksi Jaakkolan. Jokainen heistä tavoittelee  kesän MM- ja EM-kisoihin, jonne tulosrajat ovat 77,50 ja 77 metriä. Liipola näkee, että harjoitusten perusteella tulosrajojen rikkominen on mahdollista.

– Tulosrajoihin on kaikkien harjoituksissa tehtyjen testien perusteella mahdollisuudet. Fiilis kisoissa on ollut hyvä koko kesän, mutta liian kova yritys on näkynyt tekniikassa, Liipola sanoo.

Samaan hengenvetoon Liipola kiittelee hyvää kotimaista kilpailua.

– Meillä on läpi kevään ollut kisoissa hyvä tilanne, kun on ollut tiukkoja kisoja, joissa kaikki parhaat ovat olleet muutamien kymmenien senttien sisällä. Se kannustaa, Liipola sanoo.

Tampereen kisojen muita kärkinimiä: Kortetmaa, Kaasalainen, Paavola Tuuri, Rouvali

Naisten 200 metrillä Anniina Kortetmaa kohtaa muun muassa Ruotsin Moa Hjelmerin sekä Milja Thuresonin ja Aino Pulkkisen. Viljami Kaasalainen aloittaa keskiviikon kahden lajin urakkansa 100 metrin startissa ennen viestiä.

Miesten seiväshypyssä Mikko Paavolaa, Urho Kujanpäätä ja Juho Alasaarta kirittää Ukrainan Oleksandr Onufrijev. Naisten korkeudessa Lahdessa 190 senttiä ylittäneen Heta Tuurin haastaa talven hallikaudella saman tuloksen tehnyt Sini Lällä.

– Olen nyt saanut fyysiset ominaisuudet paremmin käyttöön ja vauhtia on tullut lisää, mutta hypyissä on vielä  parantamisen varaa, Tuuri sanoo.

Kyröskoskella viikonvaihteessa 17,51 työntänyt Eveliina Rouvali kohtaa naisten kuulassa Senja Mäkitörmän, joka on aloittanut kauden yli 17 metrin tuloksin. Kotimaan kärki on mukana myös naisten kiekonheitossa Salla Sipposen johdolla.

Tasaiset kärkitaistot on luvassa myös naisten 800 metrille ja miesten 1500 metrille.

Yleisurheilun Motonet GP Ylen kanavilla (1.6.)

Klo 18.15 TV2

Klo 18.30 Yle Puhe

Osallistujat

Aikataulu

Pääsyliput

Lähde: yleisurheilu.fi