Suomelle ja Aleksille kultaa nuorten MM-viestistä

Suunnistuksen MM-suunnistukset päättyivät Aleksin ja Suomen kultajuhliin – Simonalle hopeaa

Anton Kuukka
Anton Kuukka

Suunnistuksen nuorten MM-kisojen keskimatkalla Anton Kuukka teki hienon suorituksen ja sijoittui upeasti 10:nneksi, maailmanmestaruuden voitti Olli Ojanaho. ”Hyvä kulku oli, vaikka varvauksen jälkeinen mäki ottikin voimille. 8. rastilla vedin 100 m pitkäksi, siinä tuli reilu 1 min virhe”, kommentoi Anttu maalissa suoritustaan.

MM-sprintin hopeamitalisti Aleksi Niemi loukkasi nilkkansa ja joutui keskeyttämään.

Simona Aebersoldin vauhti olisi riittänyt vaikka voittoon, mutta virheitä tuli liikaa ja sijoituksena oli 44. sija.

Pitkällä matkalla Ounasvaaran Hiihtoseuran superjunnu Olli nappasi toisen MM-kultansa. Anton sijoittui sijalle 26. Aleksin nilkka oli tokeentunut välipäivän jälkeen juoksukuntoon, mutta yksi iso virhe pudotti Aleksin sijalle 30. Naisten sarjassa Simona Aebersold sijoittui viimeiselle palkintosijalle 6:nneksi.

Miesten viesti huikeaa Suomen juhlaa

MM-kisat päättyivät usein – vaiko aina – jännittäviin viesteihin. Miesten viesti ei – ainakaan voittajan suhteen sitä tosin ollut: Suomen I-joukkueen suoritus kun oli kolmen V:n suoritus: Varma, Vauhdikas ja Virheetön. Niin, neljäs ja tärkein v: Voittoisa!

Topi_Raitanen_Olli_Ojanaho_Aleksi_Niemi_jwoc2015
Olli Ojanaho, Topi Raitanen ja Aleksi Niemi, kultaa nuorten MM-viestissä 2015.

Suomen ykkösjoukkueen viestin aloitti Topi Raitanen. Topi johti viestiä käytännössä alkukiihdytyksestä lähtien ja karkasi 1.15 min johtoon. Toisella osuudella Aleksi Niemi suunnisti virheettömästi ja piti 1 min johdon päästäen Olli Ojanahon 1.08 min piikissä ankkuriosuudelle ennen Norjan ykkösjoukkuetta.

”Sain alkumatkan jälkeen siirrettyä ajatukset nilkasta suunnistukseen ja homma alkoi sujua hyvin. Pystyin tekemään omaa työtä koko matkan”, Aleksi kertasi osuuttaan.

Ankkurina Olli veti tapansa mukaan vähillä virheillä ja vauhdilla – ja tuli voittajana maaliin. Näin koko joukkue pääsi rauhassa juoksemaan loppusuoraa riemukkaasti voittajina maaliin. ”Voitto maistuu erityisen hyvältä vaikean viikon jälkeen”, totesi Aleksi nilkkavammaansa viitaten. Kisareissun jälkeen Aleksi joutuikin juoksukieltoon.

Toiseksi 1.23 min Suomen jälkeen tiukassa ankkureiden taistossa nousi Norjan 2-joukkue ennen Ruotsin ja Norjan ykkösjoukkueita. Anton juoksi Suomen kakkosjoukkueen toisen osuuden mallikkaasti; joukkue sijoittui 8:nneksi, joskin virallisiin tuloksiin lasketaan mukaan vain maiden parhaat joukkueet.

Edellisen kerran Suomi otti edes mitalin poikien viestissä peräti 13 vuotta sitten (2002) ja maailmanmestaruuden 16 vuotta sitten (1999). Ennen Aleksia pyrintöläisistä viestin nuorten MM-kultamitalisti oli Riina Kuuselo v. 1998 sekä Juuso Jutila pyöräsuunnistuksessa v. 2009.

Naisten viesti oli … hm… mielenkiintoinen…

Simona Aebersold_jwoc2015_viesti
Simona Aebersold

Jos oli miesten viesti – ainakin voittajan suhteen – selvä, niin naisten viestissä sitten tapahtui sitten sitäkin enemmän. Tilanteet vaihtelivat eri osuuksilla ja varsinkin ankkuriosuudella kuin aikanaan Ranskan MM-kisojen naisten viestissä. Silloin ankkuriosuudella johdossa oli kaikkiaan seitsemän eri maata, nyt neljä maata oli vuorollaan kärjessä. Ja aina luultiin, että johdossa ollut maa karkaa selvään voittoon. Kärjessä kävivät Norja 1, Norja 2, Sveitsi ja viestin lopulta voittanut Ruotsi. Varsinainen jännitysnäytelmä.

Sveitsin ja Pyrinnön Simona Aebersold juoksi toisella osuudella huikean juoksun ja nosti Sveitsin voittotaistoon mukaan. Lopputuloksissa Sveitsi sijoittui hopealle ja Suomen kakkosjoukkue neljänneksi.

Suomen neljäskin sija varmisti sen, että Suomi voitti maiden välisen pistetilaston. Edellisen kerran Suomi oli kisojen paras maa peräti 22 vuotta sitten eli vuonna 1993.

Nuorten MM-kisat Norjassa oli Suomelle todellinen menestys: kisaviikon saldo oli yhteensä kuusi mitalia, joista kolme kultaista. Ensi vuonna junnujen MM-kisat pidetään Sveitsissä ja vuonna 2017 Tampereella Kooveen isännyydessä.

Team_Finland_jwoc2015