Nuoret menestyivät Tiomilassa

Pyrintö 2. Tiomilan nuorten viestissä, 14. naisten viestissä ja 25. miesten viestissä

Teksti ja kuvat: Lammikko

Mikko Eerola, Lasse Viilo, Leo Matinheikki, Sara Kurth, Kaisa Haanpää, Lotta Eerola - ja Tove Alexandersson
Mikko Eerola, Lasse Viilo, Leo Matinheikki, Sara Kurth, Kaisa Haanpää, Lotta Eerola – ja Tove Alexandersson

Tiomilan alle 16-sarjan viestissä Falunin hienolla hiihtostadionilla Pyrinnön nuoret sijoittuivat hienosti 2. sijalle. Voiton vei Stora Tuna, joka pitää kotipaikkaa Borlängessä lähes Falunin kupeessa.

Pyrinnön viesti sujui alusta lähtien loistavasti. Aloittaja Lotta Eerola tuli aloitusosuudelta kolmanneksi parhaana tyttönä sijalla 42. vain 2.07 min kärkeen. Kärjessä vilisti 16-sarjan poikia.

Toisella osuudella sai olla kaksi juoksijaa, TP:n juoksijoina olivat Sara Kurth ja Kaisa Haanpää. Sara nosti Pyrinnön jo sijalle 6. vain 13 sek kärjestä.

Myös kolmannella osuudella sai juosta kaksi juoksijaa. Leo Matinheikki karkasi muilta yhdessä Stora Tunan kanssa. Tällä osuudella TP:n toisena juoksijana oli Lasse Viilo.

Ankkuriosuudella Mikko Eerola joutui taipumaan Stora Tunan samaan aikaan lähteneelle kovalle Viktor Svenskille, joka toi joukkueensa 1.54 min ennen Pyrintöä maaliin. Joka tapauksessa TP:n junnut tekivät loistavat juoksut, yhteensä virheitä ei tullut kuin reilu puoli minuuttia.

Pyrintö on voittanut Tiomilan nuorisoviestin vuonna 1996. Silloin voittojoukkueessa juoksivat Jouko Juntunen, Janne Nurminen, Tuija Laine ja Katri Kerkola sekä Eero Pietilä. Nyt tuli toinen kakkossija.

Norjalainen Nydalen sijoittui 3:nneksi jäätyään kärjelle jo 6.33 min. Paimion Rasti oli 5. (+8.29). Koovee oli 37. (+14.09) ja Kangasala SK 97. (+22.57).

Pyrinnön 3. joukkue (Leevi Keronen, Lotta Välkki, Tommi Viilo ja Kaarina Nurminen) oli 122. (+26.06 min kärkeen). TP2 (Akseli Konttila, Salla Mustonen, Ida Jussila ja Ossi Mustonen) oli 177. (+33.52 min).

Naisten viestissä Pyrintö 14:s

Saila Tiomilan loppusuoralla
Saila Tiomilan loppusuoralla

Naisten jännittävän viestin voitti tanskalainen OK Pan Århus ankkurina loistaneen Maja Almin johdolla. Nydalens jäi vain 5 sekuntia. Göteborg-Majorna oli 3. 42 min kärjestä. Koovee sijoittui parhaana suomalaisjoukkueena 7:nneksi (+3.25). Pyrintö oli 14:s (+9.44 kärkeen).

Pyrinnön aloittajana juoksi Simona Aebersold , joka tuli vaihtoon sijalla 30 vaihtoon tasan 3 min kärjestä. Toisella osuudella oli Tytti Kirvesmies (vaihtosija 27, +5.59), 3. osuudella juoksi Venla Harju (vaihtosija 14, +5.46), 4. osuudella Sonja Kyrölä (14., +8.15) ja ankkurina Saila Kinni (14., +9.44).

Pyrinnön kakkosjoukkue oli 40:s (+29.08). Joukkueessa juoksivat Valerie Aebisher, Sirkka-Liisa Lauronen, Jenni Laine, Anni Haanpää ja Sanni Kymäläinen.
TP3 oli 150:s (+71.00). Joukkueessa juoksivat Reetta Lassila, Ellu Munukka, Missu Eskola, Melina Avelin ja Tuija Laine-Itävuo.

Miesten viestissä Pyrintö 25:s – Flo ja Elias loistivat

Elias - Kungen av den Långa Natten
Elias – Kungen av den Långa Natten

Naisten viestin tavoin miesten viesti oli todella jännittävä. Miesten viestissä voiton vei monta osuutta viestiä johtanut, mutta vasta loppusuoran viimeisillä kymmenillä metreillä voittoon juossut Södertälje. Toiseksi sijoittui viime vuoden voittaja IFK Göteborg. Kalevan Rasti joutui tyytymään edellisvuoden malliin kolmossijaan.

Koovee sijoittui hienosti viidenneksi. Pyrintö joutui tyytymään sijalle 25. Mutta oman värikkään osansa viestiin toi myös Pyrintö. Punanuttujen aloittajana toimi hienosti Anton Kuukka (28., +2.28). Toisella osuudella Anssi Huostilan alku meni hienosti, mutta aivan viestin lopussa tullut virhe piti seuran sijan 28:ntena (+7.28 min).

Kolmannella osuudella Florian Howaldin gps ei oikein toiminut, mutta onneksi mies toimi. Näin Pyrintö nousi hienosti kakkoseksi (+0.44 min) toiseksi parhaalla osuusajallaan.

Neljännnella osuudella Elias Kuukka jäi kaikkien mieleen. Selostaja Per Forsbergkin toisteli jatkuvasti ’amazing Kuukkaa’! Eikä ihme. Elias veti neljän miehen kärkiletkaa koko 16.5 km:n longa nattenin eivätkä takaa-ajajat kiinni saaneet – eikä ollut edes lähellä. Loistava veto. Jatkossa Elias taitaakin olla ns. merkitty mies, jonka muut seurat merkaavat highlightina ylös. Södertäljen viestinviejä teki kuitenkin monen mielestä epäreilusti, kun ensin nautti koko pitkän yöosuuden Eliaksen huippuvetopalvelusta, pyyhälsi mies loppusuoralla ohi ottaen osuuspiikkipaikan nimiinsä.

Longa nattenin jälkeen seurasi kolme lyhyttä 6 km:n osuutta. Ne Pyrinnöltä eivät menneet alkuosuuksien malliin. Jarkko Laine (5. osuus, 17., kärjestä jäljessä 5.26 min), Leo Laakkonen (6. osuus, 18., +9.46 min), Juho Kinni (7. osuus, 22., +13.47 min).

8. osuudella Aleksi Niemi nosti sijoituksen 18:nneksi (16.32 min kärkeen). Teemu Eerola tuli 9. osuudelta 21:ntenä (+22.52 min). Ankkurisosuudella Severi Kymäläisellä oli vähän vaisu päivä, sija 25. (+38.18 min).

Näin viimevuotinen 14. sija vaihtui tavoitellun top ten -sijan sijaan sijaan 25.

Pyrinnön kakkosjoukkue oli kokoonpanoltaan nuori ja sijaluku oli 161. Joukkueessa juoksivat: Konsta Pitkänen, Pyry Mustonen, Vili Mustonen, Lauri Kahila, Lasse Viilo, Leo Matinheiki, Mikko Eerola, Heikki Virekunnas ja Sonja Kyrölä.

Jukola on jälleen kohta edessä. Sinne Punakone lähtee uusin innoin tavoittelemaan huippusijoituksia.