Pyrintö jatkoi voittokulkuaan Nuorten Jukolassa

Kaksi viikkoa sitten Tampereen Pyrintö voitti Ungdomens Tiomilan Ruotsissa. Nyt oli kotimaisen Nuorten Jukolan vuoro Porvoossa. 160 joukkuetta asettui Kokonniemen liikuntakeskuksen lähtöviivalle. Mukana oli kovia ulkomaisia joukkueita Ruotsista, Virosta, Liettuasta, Venäjältä ja nyt ensimmäistä kertaa myös Walesista.

Viime vuonna Pyrintö otti peräti kaksoisvoiton. Nytkin valmentaja Lammikko lupaili ennen viestiä Sportmagasinetin tv-haastattelussa voittoa.

Pyrinnön ykkösjoukkueen avaajana toimi Akseli Konttila, 15. Akseli suoriutui polkurikkaasta, mutta yllättävän vaativasta maastosta ja tuli vaihtoon 27:ntenä, 2.38 minuuttia kärjessä olleesta ruotsalaisjoukkueesta jääneenä. “Aika raskasta oli, muttei tullut virheitä”, sanoi Aksu lähes hellekelissä juostun osuutensa jälkeen.

Kakkosjoukkueen Akseli Julkunen, 16, tuli sijalla 15 (+1.49 min). Myös TP3:n Juho Nieminen suoriutui aloitusosuudesta mallikkaasti (31., +2.55 min).

Toisella osuudella Leo Matinheikki, 16, juoksi tapansa mukaisesti: virheettä ja vauhdikkaasti. Koko kisan  nopeinta vauhtia suunnistanut ’Lexa’ juoksi kärjen jo puolimatkaan mennessä kiinni. Vaihtoon punavalkoinen vauhtikone saapui toisena vain 2 sekuntia Helsingin Suunnistajista. TP2:n Olli Mustajoki pinkoi hienosti vaihtosijalla 10, 3.48 minuuttia kärjestä.

Kolmannella osuudella Silja Yli-Hietanen, 14, suunnisti kärjessä koko matkan vauhdikkaasti ja virheittä. Silja tuli vaihtoon toisena HS:n Minja Nietulan mennessä loppusuoralla ohi tultuaan koko matkan peesissä. Kakkosessa Pihla Häkkinen varmisteli ehkä vähän turhankin paljon tulleen kuitenkin 12. vaihtoon (+ 6.53 min). TP3:lla Liisa Matinheikki, 13 ja TP4:ssa Linnea Davidsson, 12, suunnistivat upeasti.

Neljännellä osuudella Aapo Liponkoski, 13, karkasi selvään johtoon ja tuli vaihtoon 1.43 minuuttia ennen Helsingin Suunnistajia. Myös Matias Mäenpää suunnisti hienosti TP2:ssa (10., +7.21 min). TP3:ssa Eemil Koskinen ja TP5:ssa Aatos Riikonen pinkoivat alle 20 minuutin osuutensa.

Viides osuus oli 16-vuotiaiden tyttöjen osuus. Pyrinnöltä tulessa oli jo kokenut 14-vuotias Ilona Tikkakoski. Ilonalle tuli pieniä virheitä siellä täällä juostuaan yksin kärjessä. Gps-seuranta olikin jännittävää katsottavaa, kun HS:n Emilia Tala, myös 14, lähestyi. Ilonalle tuli vaativalle 8. rastille 2 min virhe. Mutta samalla rastilla myös HS:n Tala pummasi ja niin samaan aikaa Espoon Suunnan kova 16-vuotias Melina Lahdenperä lähestyi ja  ajoi HS:n kiinni 8. rastilla. Mutta Ilona oli kuin olikin löytänyt rastin vähän ennen ja lähti eri reitinvalinnalla kohti 9. rastia kuin HS:n ja EsSun kaksikko. Vaihtoon TP tuli kuitenkin 21 sekuntia ennen HS:ää ja 26 sek ennen EsSua. Muut olivatkin jääneet jo yli 6 minuutin päähän. Voittokamppailu käytäisiinkin näiden kolmen joukkueen kesken.

Kuudennella osuudella oli vuorossa 18-vuotiaat tytöt. Pyrinnön Lotta Eerola, 17, piti takaa-ajajat kurissa varmalla juoksullaan. “Jalat on raskaat”, sanoi Lotta jo ennen lähtöä valmentaja-Lammikolle. “Juoksu ei kyllä kulkenut yhtään”, valitti Lotta maalissa. Mutta kun virheitä ei juuri tullut, pysyi EsSu 28 sekuntia takana 28. Sen sijaan HS oli jäänyt jo 4.42 minuutin päähän.

Ankkureiden taistossa Pyrinnön  Lotan kaksoisveli Mikko Eerola, 17, suunnisti lähes virheettä, mutta niin suunnisti myös Espoon Mikko Tervakangas. Ero pysyi 40-50 sekunnin välillä. Kahdeksannella rastilla gps-pallukoita jännitettiin kisakeskuksen screeniltä ja näytti jo siltä, että Tervakangas nappaa kaimansa Mikon kiinni, joka teki rastille pienen (20 sekuntia) virheen. Mutta juuri ennen rastia myös EsSu teki pienen koukkauksen ja niin TP piti reilun 30 sekunnin johtonsa.

Ja kun loppumatka sujui Pyrinnöltä virheittä, pääsi seura juhlimaan toista peräkkäistä voittoon. EsSun  jäi lopulta vain 54 sekuntia.

Leningradilainen Nord West yllätti 3. sijallaan jättäen loppusuoralla Helsingin Suunnistajat neljänneksi ankkureiden kovimmalla osuusajalla.

Nuorten Jukola Porvoossa OK Trianin isännöimänä oli hyvin järjestetty ja jännittävä kisa. Tosin joku totesi, että jalkapallo on peli, jossa pelataan 90 minuuttia ja lopulta Saksa voittaa, mutta Nuorten Jukola on suunnistusviesti, jossa suunnistetaan 7 osuutta ja lopulta Pyrintö voittaa.

Kovin kaukana tuo heitto tosin ei olekaan, sillä viimeisenä 20 vuotena Pyrintö on voittanut peräti 9 kertaa – voittoprosentti siten lähes käsittämättömän kova eli 45 %! Ja mukana tuossa 20 vuodessa on vuoden 2010 oma kisajärjestely ja vuosien 2001 ja 2002 hylkäykset ykkösjoukkueella. Nytkin TP2 hylättiin 6. osuudelta.

Teksti ja kuva: Lammikko