Naisille maaotteluvoitto

Suomi voitti naisten Pohjoismaisen hallimaaottelun Tampereella tasapistein Ruotsin kanssa lajivoitoin 6 – 5. Sanna Kämäräinen heitti kiekkoa epävirallisen maailman halliennätyksen. (IAAF ei vahvista halliennätyksiä tässä lajissa.)

Suomi voitti naisten pohjoismaisen maaottelun

Suomi voitti pohjoismaisen maaottelun ensimmäistä kertaa 2000-luvulla. Suomi ja Ruotsi päätyivät tasapisteisiin, mutta Suomi vei maaotteluvoiton lajivoitoin 6–5. Norja jäi selvästi kolmanneksi. Suomi nousi Ruotsin ohi viimeisessä lajissa, 4x 00 metrin viestinjuoksussa. Suomi sijoittui viestissä toiseksi, ja Ruotsi jäi kolmanneksi.

Ruotsi voitti miesten maaottelun 18 pisteen erolla Suomeen. Norja jäi miehissäkin selvästi viimeiseksi.  Tanskalaiset eivät saaneet täyttä joukkuetta ja kilpailivat maaottelun ulkopuolella sekä miehissä että naisissa.

Suomalaisista lajinsa voittivat Hanna-Maari Latvala, Minna Nikkanen, Sanna Kämäräinen, Nooralotta Neziri, Sanna Nygård, Eetu Rantala, Jukka Keskisalo, Aleksi Tammentie, Henri Väyrynen ja Arttu Kangas.

Suomen Urheiluliiton valmennuspäällikkö Jorma Kemppainen oli tyytyväinen, vaikka hänen mukaansa miesten maaottelu hävittiin juoksuradalla.

– Tämä oli hallikauden valtava piristysruiske. Varsinkin Kämäräinen, Nikkanen, Kangas, Keskisalo ja Väyrynen vakuuttivat, Kemppainen kehui.

Sanna Kämäräinen sinkautti yli 60 metrin halliennätyksen

Lapinlahden Vedon Sanna Kämäräinen sinkautti kiekkoa Pohjoismaisen maaottelun lisälajissa Suomen halliennätyksen 60,67. Kämäräinen pidensi viikko sitten Mustasaaressa heittämäänsä edellistä Suomen halliennätystä yli kahdella metrillä.

Kämäräinen heitti Suomen ennätyksen neljännellä yrityksellä. Muut mitatut heitot kantoivat 57,60, 56,62 ja 57,41.

Kämäräisen tulos on myös epävirallinen maailman halliennätys. Maailman kaikkien toiseksi paras hallitulos naisten kiekonheitossa on britti Jade Nichollsin heittämä 58,97.

Kämäräinen ylitti ensi kesän Zürichin EM-kilpailuiden tulosrajan roimasti yli neljällä metrillä. Tänään 28-vuotissyntympäiväänsä juhliva Kämäräinen on elämänsä kunnossa. Hän on heittänyt vuonna 2011 nykyisen ulkoennätyksensä 57,30.

– Tämä oli hieno syntymäpäivälahja, Kämäräinen iloitsi.

Kämäräisen tämänpäiväisen tuloksen arvoa nostaa se, että hallissa heitetään täysin tuulettomissa olosuhteissa. Ulkona vastatuuli voi tuoda tulokseen roppakaupalla lisämetrejä. Vain kaksi naista maailmassa on heittänyt tänä vuonna ulkona pidemmälle kuin Kämäräinen tänään hallissa. Kämäräistä valmentaa Anssi Mäkinen.

– Olen jo viiden vuoden ajan harjoitellut pitkäjänteisesti ja tähdännyt 60 metrin ylitykseen. Olen myös saanut olla terveenä. Harjoitus, lepo ja ravinto ovat tärkeimmät asiat. Olen panostanut viime aikoina erityisesti ravintoon, Kämäräinen kertoi.

Kämäräinen heitti ennätyksensä kotikentällään, sillä hän opiskelee kauppatieteitä Tampereen kauppakorkeakoulussa ja on harjoitellut koko talven Pirkkahallissa.  Hän odottaa ensi kesältä pitkiä kiekkokaaria, mutta uskoo olevansa parhaimmillaan yli 30-vuotiaana.

– Olen aina heittänyt pidemmälle kesällä kuin talvella. Eiköhän sitä kehitystä ala tapahtua oikein kunnolla viimeistään sitten, kun pääsen aikuisten (30-vuotiaat) sarjaan, Kämäräinen naurahti.

Sanna Kämäräinen innostui parantamaan myös kuulantyönnön ennätystään. Hän sijoittui naisten kuulantyönnössä toiseksi tuloksella 15,61, joka on kauden kotimainen kärkitulos ja 80 senttiä enemmän kuin hänen aikaisempi ennätyksensä.

Kuulakilpailun voitti Tanskan Trine Mulbjerg tuloksella 15,77. Kämäräinen vei kuitenkin maaottelun lajivoiton, sillä Tanska ei ole mukana maaottelussa. Suomen toinen edustaja Joensuun Katajan Katri Hirvonen työnsi 14,30 ja jätti taakseen toisen norjalaisen kilpailijan.

Sanna Nygård ja Elina Torro kaksoisvoittoon kolmiloikassa

Vasa IS:n Sanna Nygård voitti naisten kolmiloikan halliennätyksellään ja kauden kotimaisella kärkituloksella 13,43. Lappeenrannan Urheilu-Miesten Elina Torro varmisti Suomen kaksoisvoiton tuloksella 13,32. Torro voitti naisten kolmiloikan Pohjoismaisessa maaottelussa viime vuonna.

Ruotsi vei kaksoisvoiton naisten pituushypyssä. Erica Jarder oli ykkönen tuloksella 626 ja Elise Malmberg kakkonen tuloksella 624. Vasa IS:n Sanna Nygård oli paras suomalainen eli kolmas tuloksella 613. Vantaan Kenttäurheilijat-58:n Anne-Mari Lehtiö hyppäsi viidenneksi tuloksella 590.

Aleksi Tammentie voitti miesten kolmiloikan

Tampereen Urheilijat-38:n Aleksi Tammentie voitti miesten kolmiloikan tuloksella 16,19. Hän päihitti toiseksi sijoittuneen Ruotsin Mathias Strömin viidellä sentillä. Tammentie venytti parhaan tuloksensa kolmannella kierroksella ja Ström vastaavasti neljännellä kierroksella. Tammentien toiseksi paras hyppy kantoi 15,65 ja kolmanneksi pisin vain 14,16. Kaipolaan Vireen Kristian Pulli venytti viidenneksi tuloksella 15,09. Tammentie on hypännyt tänä talvena kauden kotimaiseksi kärkitulokseksi 16,27.

Esbo IF:n Oskari Mörö juoksi miesten 400 metrillä parhaana suomalaisena kolmanneksi ajalla 48,84. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Petteri Monni sijoittui neljänneksi ajalla 49,15. Ruotsi vei kaksoisvoiton. Felix Francois oli ykkönen ajalla 47,74 ja Dennis Forsman kakkonen ajalla 47,80. Francois juoksi ensimmäisessä ja Forsman toisessa erässä. Mörö juoksi Forsmanin kanssa samassa erässä ja johti juoksua vielä 100 metrin kohdalla.

Vantaan Kenttäurheilijat-58:n 17-vuotias Hilla Uusimäki sijoittui parhaana suomalaisena naisten 400 metrillä viidenneksi ajalla 56,43. Hän alitti ulkoennätyksensä neljällä sadasosasekunnilla. IK Falkenin Mette Paavolainen sijoittui kuudenneksi ajalla 57,39. Ruotsi vei kaksoisvoiton. Josefin Magnusson voitti ajalla 54,85.
Hanna-Maari Latvala voitti molemmat pikamatkat

Suomi otti kaksoisvoiton naisten 60 metrillä. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Hanna-Maari Latvala pinkoi ykköseksi ajalla 7,37 ja Helsingin IFK:n Jasmin Showlah toiseksi ajalla 7,46. Latvala sivusi omissa nimissään ollutta kauden kotimaista kärkiaikaa. Hänen ennätyksensä on viime vuodelta 7,25. Se alittaa myös tämänvuotisten MM-hallikilpailuiden tulosrajan. Latvala johti juoksua lähdöstä maaliin. Kolmanneksi sijoittunut Ruotsin Erica Jarder joutui tunnustamaan suomalaiskaksikon reippaasti paremmakseen.  Jarderin aika oli 7,53.

Latvala voitti myös 200 metriä. Hänen aikansa oli 23,61. Latvala saavutti kaarteessa ulompaa rataa lähteneen Ruotsin Irene Ekelundin. IMG_4623Vasta 16-vuotias Ekelund ahdisteli Latvalaa vielä loppusuoralla, mutta joutui taipumaan kakkoseksi ajalla 23,89. Ekelund voitti viime vuonna 200 metrin 17-vuotiaiden tyttöjen maailmanmestaruuden. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Minna Laukka sijoittui viidenneksi ajalla 24,47. Hän juoksi eri erässä kuin Latvala ja Ekelund.

Eetu Rantala ja Visa Hongisto pinkoivat kaksoisvoiton

Oulun Pyrinnön Eetu Rantala ja Valkealan Kajon Visa Hongisto veivät miesten 60 metrillä kaksoisvoiton. Rantalan voittoaika oli 6,74 ja Hongiston kakkosaika 6,80. Paljon kovempia tilastoaikoja juossut Ruotsin Odain Rose sai tyytyä kolmanteen tilaan ajalla 6,87. Rantala on juossut tänä talvena ennätyksensä ja kauden kotimaisen kärkiajan 6,73.

– Nyt jäi niin kovia jätkiä taakse, että täytyy olla tyytyväinen. Odain lähti mielettömän hyvin. Tiesin voittavani, kun nousin hänen rinnalleen 20 metrin kohdalla. Olen ollut tällä kaudella tasaisen hyvässä kunnossa, Rantala iloitsi.

– Nappijuoksulla 6,65 on mahdollinen aika kahden viikon päästä Rovaniemellä SM-kilpailuissa. Kesällä päätavoitteeni on selviytyä Suomen edustajaksi 100 metrille Zürichin EM-kilpailuihin.

Tampereen Pyrinnön Olli Rantanen ja Ville Aarnivala juoksivat lähes samat ajat miesten 200 metrillä. Aarnivala viiletti ensimmäisessä erässä 21,74 ja Rantanen toisessa 21,73. Rantasen sijoitus oli neljäs ja 17-vuotiaan Aarnivalan viides. Aarnivala juoksi ennätyksensä. Ruotsin Alexander Brorsson voitti ajalla 21,45.

Helsingin IFK:n Joona-Ville Heinä oli paras suomalainen miesten 60 metrin aitajuoksussa. Hän sijoittui toiseksi ajalla 7,93. Ruotsin kokenut kehäkettu Philip Nossmy voitti ajalla 7,83. Jyväskylän Kenttäurheilijoiden Elmo Lakka johti juoksua vielä toisella aidalla, mutta kolme viimeistä aitaa eivät sujuneet aivan yhtä hyvin ja hän jäi viidenneksi ajalla 8,08.

Minna Nikkanen ylitti seipäällä 455

Someron Esan Minna Nikkanen teki naisten seiväshypyssä kauden kotimaisen kärkituloksen 455. Hän nappasi samalla Suomelle lajivoiton. Nikkanen ylitti korkeuden 455 rimaan hipoen kolmannella yrityksellä. Tulos ylittää Zürichin EM-kilpailuiden tulosrajan 20 sentillä.  Nikkanen nousi maailman hallitilastossa 13:nneksi.
Hän ylitti 425, 435 ja 445 ensimmäisellä yrityksellä ja yritti kolme kertaa 461:stä, joka olisi ollut uusi Suomen halliennätys. Nikkasen nimissä oleva Suomen halliennätys on 460.  Sen hän hyppäsi MM-hallikilpailuissa kolme vuotta sitten. Minna Nikkasta valmentaa Jarno Koivunen.

Tanskan Caroline Bonde Holm hyppäsi toiseksi tuloksella 435 ja Norjan Cathrine Larsåsen kolmanneksi tuloksella 420. Suomen toinen edustaja IF Femmanin Eric Hjerpe ylitti tasan neljä metriä ja päihitti molemmat ruotsalaiset.

Someron Esan Eemeli Salomäki jäi miesten seiväshypyssä neljänneksi tuloksella 530. Hän ylitti korkeuden kolmannella yrityksellä.  Salomäki voitti miesten seiväshypyn pohjoismaisessa maaottelussa viime vuonna. Helsingin Kisa-Veikkojen Jarno Kivioja sijoittui kuudenneksi tuloksella 505. Ruotsi vei kaksoisvoiton. Vasta 20-vuotias Melker Svärd-Jacobsson voitti ennätyksellään 555. Kokenut arvokisakonkari Alhaji Jeng taivutti toiseksi tuloksella 550.

Arttu Kangas kukisti Leif Arrheniuksen

Kankaanpään seudun Leiskun 20-vuotias Arttu Kangas voitti miesten kuulantyönnön uudella ennätyksellään, kauden kotimaisella kärkituloksella 19,56. Voittotulos syntyi toisella kierroksella. Suomalaisista on viimeksi työntänyt pidemmälle Robert Häggblom vuonna 2008.

Kangas ylitti entisen ennätyksensä kolmella työnnöllä. Pyörähdystyylillä työntävän Kankaan entinen ennätys oli viikkoa aikaisemmin syntynyt 19,08. Kankaan neljä mitattua työntöään kantoivat 19,05, 19,56, 19,38 ja 19,12.

Kangas otti komeita päänahkoja. Viime vuonna ennätyksekseen peräti 20,50 työntänyt Ruotsin Leif Arrhenius joutui tyytymään toiseen sijaan. Kolmanneksi jäi Tanska Kim Christensen, jonka ennätys on 20,39. Suomen toinen edustaja Kuivasjärven Auran 19-vuotias Matti Sivonen sijoittui neljänneksi ennätyksellään 17,66.

– Tämä oli ensimmäinen kisani, joka sujui ihan nappiin. Olen tyytyväinen, vaikka jäinkin niukasti (14 senttiä) Zürichin EM-rajasta. Pisin työntö oli teknisesti tosi hyvä. Olen harjoitellut viime aikoina järkevästi.  Ensi kesänä päätavoitteeni on Zürichin EM-kilpailut ja oman tulostason nostaminen päälle 20 metrin, Kangas kertoi.

Kangasta valmentaa Suomen kuulantyönnön grand old man Matti Yrjölä.

Jukka Keskisalo oli vahvin loppukirissä

Joensuun Katajan Jukka Keskisalo voitti miesten 3000 metriä. Toiseksi sijoittui Ruotsin Adil Bouafif. Rovaniemen Arctic Atleticsin Kalle Keskipoikela sijoittui viidenneksi. Ensimmäiset kaksi kilometriä hissuteltiin lähes yhdeksän minuutin vauhtia. Sitten Keskisalo lähti vetämään ja pysyikin kärjessä loppuun saakka. Bouafif ahdisteli Keskisalo vielä loppusuoralla, mutta eroa oli maalissa yli puoli sekuntia. Keskisalon voittoaika oli vaatimaton 8.25,43, mutta voitto maistui.

– Lähdin hakemaan voittoa enkä lähtenyt vetojuhdaksi. Olen vähän pettynyt, ettei kukaan lähtenyt alussa juoksemaan kovempaa vauhtia. Loppusuora oli rankka, ja maitohapot iskivät jalkoihin, Keskisalo kertoi.

– Palasin viikko sitten viiden viikon harjoitusleiriltä Etelä-Afrikasta ja olen ollut koko tämän viikon flunssainen.  En tiedä vielä, osallistunko kahden viikon päästä SM-hallikisoihin. Aion lähteä helmikuun lopulla kuudeksi viikoksi harjoitusleirille Arizonaan.

 

Karin Storbacka oli toinen ja Oona Kettunen kolmas

Karhulan Katajaisten Oona Kettunen juoksi naisten 3000 metrillä kolmanneksi ajalla 9.27,32. Norjan Kristine Eikrem Engeset voitti ajalla 9.20,70. Kettunen veti juoksua ensimmäiset 2400 metriä. Sitten Engeset ohitti Kettusen ja jätti saman tien. Kettunen joutui vielä loppukirissä antautumaan Ruotsin Linn Nilssonille. Vasa IS:n Camilla Richardsson juoksi ensimmäisessä aikuisten maaottelussaan hienosti neljänneksi ennätyksellään 9.29,25. Hän hävisi Kettuselle vain kaksi sekuntia.

Espoon Tapioiden Tuomo Salonen sijoittui viidenneksi ja Vantaan Kenttäurheilijat-58:n Ville Lampinen kuudenneksi miesten 800 metrillä. Heidän aikansa olivat 1.51,55 ja 1.52,83. Norjan Roald Fröskeland kiri voittoon ennen Rickard Gunnarssonia.

Naisten 800 metrillä Tampereen Pyrinnön seurakaverukset Roosa Lahtinen ja Eliisa Räsänen juoksivat kuudenneksi ja seitsemänneksi ajoin 2.13,80 ja 2.16,13. Lahtinen paransi ennätystään kahdella sekunnilla.  Ruotsin Anna Silvander voitti ajalla 2.07,56.

Sairastelujen jälkeen hyvään kuntoon päässyt IK Falkenin Karin Storbacka kiristi naisten 1500 metrillä toiseksi ajalla 4.25,22.  Nummen Kipinän Meri Rantanen tuli kuudenneksi halliennätyksellään 4.29,92. Ruotsin Meraf Bahta karkasi muilta jo toisella 300 metrin kierroksella ja voitti ajalla 4.23,49.

Parikkalan Urheilijoiden Panu Jantunen ja Turun Urheiluliiton Joonas Lehtinen juoksivat hidasvauhtisella miesten 1500 metrillä viidenneksi ja kuudenneksi ajoilla 3.59,93 ja 4.00,56. Ruotsin Johan Rogestedt voitti mestaruuden pitkän 400 metrin kirin päätteeksi ajalla 3.56,69.

Neziri voitti, mutta ei ollut tyytyväinen

Turun Urheiluliiton Nooralotta Neziri voitti naisten 60 metrin aitajuoksun ajalla 8,21. Ruotsin Ellinore Hallin kiilasi suomalaisten väliin toiseksi ajalla 8,27. Helsingin IFK:n Matilda Bogdanoff jäi kolmanneksi samalla ajalla.

– Se oli huono juoksu. Odotin paljon kovempaa aikaa. Vielä verryttelyssä tuntui siltä, että voisin juosta jopa Suomen ennätyksen. Lähdin tosi huonosti ja pomppasin ensimmäiselle aidalle, Neziri kertoi.

Neziri juoksi viime talvena Suomen ennätyksen 8,07. Hän on aitonut tänä talvena hallikauden kärkitulokseksi 8,16, joka on sama kuin MM-hallikilpailuiden tulosraja.

Korkeushypyssä hyviä suomalaissijoituksia

Hangö IK:n Linda Sandblom ja Perttelin Peikkojen Elina Kakko hyppäsivät kumpikin korkeutta 180. Sandblom sijoittui vähempien pudotusten ansiosta Kakon edelle kolmanneksi. Ruotsin Sofie Skoog voitti tuloksella 183.

Tampereen Pyrinnön Jussi Viita ponnisti miesten korkeushypyssä toiseksi tuloksella 218. Hän ylitti korkeuden kolmannella yrityksellään. Norjan Ivan Kristoffer Nilsen voitti tuloksella 221. Suomen toinen edustaja Salon Vilppaan 18-vuotias Samuli Eriksson jäi viimeiseksi eli seitsemänneksi tuloksella 200.  Viidan halliennätys on 224 ja hänen nimissään oleva kauden kotimainen kärkitulos 220.
Henri Väyrynen lähestyy kahdeksaa metriä

Kajaanin Kipinän Henri Väyrynen leiskautti miesten pituushypyn ykköseksi ennätyksellään 785. Honkajoen seudun Urheilijoiden Arttu Halmela ponkaisi kakkoseksi tuloksella 775. Suomalaiset kukistivat maaottelun ulkopuolella hypänneen eteläafrikkalaisen Zarck Visserin, jonka ennätys on

832. Pohjoismaiden ennätyksen 825 omistava Tanskan Morten Jensen joutui tyytymään tulokseen 744.

Väyrynen on ilmestynyt tänä talvena 22-vuotiaana puskista Suomenpituushypyn komeetaksi.  Pituushyppy on ollut hänen päälajinsa vasta kaksi vuotta. Sitä ennen päälaji oli seiväshyppy.  Hänen valmentajiaan ovat isä Eero Väyrynen ja Asko Ylitalo.

– Olen tyytyväinen hyppyihin ja tulokseen.  Tämä kausi on sujunut yllättävän hyvin. Olen kehittynyt tasaisesti jokaisella osa-alueella: nopeudessa, voimassa, kimmoisuudessa ja tekniikassa. En asettanut itselleni hallikaudeksi mitään isoja tavoitteita, mutta kesällä tavoitteeni on hypätä vähintään Zürichin EM-raja 795. Kahdeksan metrin ylityskin on mahdollinen,  Väyrynen sanoi.

Myös maaottelun lisälajeissa tehtiin hyviä tuloksia. Vasa Idrottssällskapin Pyry Niskala sinkautti miesten kiekonheiton kauden kotimaisen kärkituloksen 57,82. Helsingin IFK:n Viivi Lehikoinen teki 15- ja 16-vuotiaiden tyttöjen 300 metrin aitajuoksun Suomen halliennätyksen 42,70. Helsingin IFK:n Don Zheni-Ekoebve juoksi miesten 300 metrin aitajuoksun kauden kotimaisen kärkiajan 37,54.

Suomen parhaat yleisurheilijat kohtaavat seuraavaksi toisensa hallimestaruuskilpailuissa Rovaniemen Santasport-areenalla 22.-23. helmikuuta.

Teksti: Jyrki Repola / SUL

(Miesten 800 ja 3000 metrin juoksujen valokuvat: Jarno Maimonen. Matilda Bogdanoffin valokuva: Anne Suoranta. Hanna-Maari Latvalan kuva: Niko Packalen. Jussi Viidan valokuva: Raija Oksanen.)