Tehtäväkuvaukset

Mukaan vapaaehtoiseksi

Järjestämme monen tasoisia tapahtumia matalankynnyksen lasten Hippokisoista maailmanluokan huippu-urheilukisoihin. Kaikkien näiden tapahtumien tärkeä voimavara ovat vapaaehtoiset toimitsijat.

Tärkeämpinä ominaisuuksina ovat iloisuus ja halu tehdä tapahtumasta onnistunut sekä urheilijoille että katsojille. Tarjolla on useita tehtäviä lajitoiminnasta, kahvioon ja rakentamiseen.
Kaikkiin tehtäviin saa opastusta ja tarjoamme myös koulutusta lajituomarin tehtäviin.

Tarjolla on erilaisia tehtäviä:
Rakentaminen
Ennen suurimpia tapahtumia rakennetaan mainosaitoja, palkintokorokkeita ja eri alueita urheilijoille. Rakentamisen vastuulla on myös rakenteiden purku kisojen jälkeen.

Lajituomari
Sisältää eritasoisia tehtäviä välineen palautuksesta, lajijohtajaan. Hyvän toimitsijan ominaisuudet ovat Terve maalaisjärki ja yleinen tahdikkuus, tarkka keskittyminen omaan tehtävään.

Ensiapu
Ensiapu varmistaa, että loukkaantunut urheilija saa avun mahdollisimman nopeasti ja arvion vamman jatkohoitotarpeesta. Yleisemmin kuitenkin paikkaillaan pieniä naarmuja ja hoidetaan venähdyksiä ja huolehditaan nesteytyksestä.

Kuulutus
Jokaisessa kisassa tärkeä rooli, jossa kerrotaan urheilijoille ja yleisölle kisa-aikaisista tapahtumista kuulutetaan juoksujen erissä juoksevat, palkintojen jaossa palkittavat ja mahdollisesti myös kenttälajien tilannetta kisan aikana

Kahvio
Tärkeä osa kisoja, jossa hoidetaan mahdollisesti urheilijoiden ja toimitsijoiden ruokailu, myydään yleisölle kahvia ja pientä syötävää, valmistetaan myytävät sämpylät. Kahvion tuotto on tärkeä tulonlähde yleisurheilujaostolle.

Vapaaehtoiskeskus
Isoimmissa kisoissa, jossa vapaaehtoisia on satoja tarvitaan keskus, jossa vapaaehtoiset otetaan vastaan, jaetaan mahdolliset vaatteet, ja hoidetaan kaikki vapaaehtoisille liittyvä viestintä kisojen aikana. Vapaaehtoiskeskus toimii myös vapaaehtoisten lepo- ja kokoontumispaikkana.

Call Room
On käytössä lähinnä SM- ja kansainvälisissä kilpailuissa, toimitsijat valvovat kilpailijoiden siirtymistä lämmittelyalueelta kilpailuareenalle. He varmistavat, että kilpailijat ja heidän varusteensa tarkistetaan kokoontumispaikalla ja että urheilijat johdetaan aikataulun mukaisesti kilpailupaikalle

Maalikamera
Maalikameratoimitsija määrittää maalikuvasta kilpailijoiden sijoitukset ja ajat. Kun käytettävissä on hyväksytyt sähköiset ajanottolaitteet, ne muodostavat kilpailun virallisen ajanotto-järjestelmän ja tulokset määrätään sen perusteella

Lähettäjä
Lähettäjä on vastuussa juoksujen lähdöstä. Lähettäjällä on avustajia,palauttajia ja lähdönjärjestelijöitä.

Tulospalvelu/Pöytäkirjat
Tulospalvelussa syötetään tulokset tulospalveluohjelmaan pöytäkirjojen mukaan, tarkistetaan, että tulokset maalikameralta ovat saapuneet, tulostetaan tulokset tulosseinälle. Pöytäkirjat huolehtivat pöytäkirjojen, lähtölistojen ja tulosten kopioinnista ja toimittamisesta oikeisiin paikkoihin. Usein myös numeroiden jako pitkille matkoille kuuluu pöytäkirjatoimistoon.

Yleisöohjaus
Kisoissa, joissa on maksullinen pääsymaksu, tarvitaan järjestysmiehiä ohjamaan ja opastamaan yleisö oikeilla paikoille ja huolehtimaan ettei järjestyshäiriöitä esiinny katsomossa eikä sen läheisyydessä.

Media
Media avustajat huolehtivat, että kisoissa toimivilla toimittajilla on tarvittavat tiedot kuten WiFi tunnukset, lähtölistat ja tulokset käytettävissään.

Kilpailutoimisto
Ottaa vastaan urheilijoiden ja viestijoukkueiden varmistukset kisoihin, huolehtivat protestien käsittelystä.

Mukaan yleisurheilun vapaaehtoistoimintaan?

Merja Lahdensuo
merja.lahdensuo(a)gmail.com

Johanna Järvensivu
johanna.jarvensivu(a)gmail.com