Tehtäväkuvaukset

Mukaan vapaaehtoiseksi

Järjestämme monen tasoisia tapahtumia matalankynnyksen lasten Hippokisoista maailmanluokan huippu-urheilukisoihin. Kaikkien näiden tapahtumien tärkeä voimavara ovat vapaaehtoiset toimitsijat.

Tärkeämpinä ominaisuuksina ovat iloisuus ja halu tehdä tapahtumasta onnistunut sekä urheilijoille että katsojille. Tarjolla on useita tehtäviä lajitoiminnasta, kahvioon ja rakentamiseen.
Kaikkiin tehtäviin saa opastusta ja tarjoamme myös koulutusta lajituomarin tehtäviin.

Tarjolla on erilaisia tehtäviä:
Rakentaminen
Ennen suurimpia tapahtumia rakennetaan mainosaitoja, palkintokorokkeita ja eri alueita urheilijoille. Rakentamisen vastuulla on myös rakenteiden purku kisojen jälkeen.

Kilpailutoiminta/Kenttälajit ja juoksut
Sisältää eritasoisia tehtäviä välineen palautuksesta, lajijohtajaan.  Toimitsijat hoitavat sekä kenttälajien että juoksujen läpiviennin tiimityöskentelynä, jota ohjaa jokaisessa lajissa nimetty lajijohtaja. Hyvän toimitsijan ominaisuudet ovat terve maalaisjärki ja yleinen tahdikkuus, tarkka keskittyminen omaan tehtävään.

Ensiapu ja anti-doping avustus
Ensiapu varmistaa, että loukkaantunut urheilija saa avun mahdollisimman nopeasti ja arvion vamman jatkohoitotarpeesta. Yleisemmin kuitenkin paikkaillaan pieniä naarmuja ja hoidetaan venähdyksiä ja huolehditaan nesteytyksestä.

Anti-doping avustajat saattavat urheilijat doping-testaukseen. Tehtävässä vaaditaan yli 18-vuoden ikää.

Kuulutus
Jokaisessa kisassa tärkeä rooli, jossa kerrotaan urheilijoille ja yleisölle kisa-aikaisista tapahtumista kuulutetaan juoksujen erissä juoksevat, palkintojen jaossa palkittavat ja mahdollisesti myös kenttälajien tilannetta kisan aikana

Kahvio/ruokahuolto
Tärkeä osa kisoja, jossa hoidetaan mahdollisesti urheilijoiden ja toimitsijoiden ruokailu, myydään yleisölle kahvia ja pientä syötävää, valmistetaan myytävät sämpylät. Kahvion tuotto on tärkeä tulonlähde yleisurheilujaostolle.

Vapaaehtoiskeskus
Isoimmissa kisoissa, jossa vapaaehtoisia on satoja tarvitaan keskus, jossa vapaaehtoiset otetaan vastaan, jaetaan mahdolliset vaatteet, ja hoidetaan kaikki vapaaehtoisille liittyvä viestintä kisojen aikana. Vapaaehtoiskeskus toimii myös vapaaehtoisten lepo- ja kokoontumispaikkana.

Calling
On käytössä lähinnä SM- ja kansainvälisissä kilpailuissa, toimitsijat valvovat kilpailijoiden siirtymistä lämmittelyalueelta kilpailuareenalle. He varmistavat, että kilpailijat ja heidän varusteensa tarkistetaan kokoontumispaikalla ja että urheilijat johdetaan aikataulun mukaisesti kilpailupaikalle

Maalikamera
Maalikameratoimitsija määrittää maalikuvasta kilpailijoiden sijoitukset ja ajat. Kun käytettävissä on hyväksytyt sähköiset ajanottolaitteet, ne muodostavat kilpailun virallisen ajanotto-järjestelmän ja tulokset määrätään sen perusteella

Lähettäjä
Lähettäjä on vastuussa juoksujen lähdöstä. Lähettäjällä on avustajia,palauttajia ja lähdönjärjestelijöitä.

Tulospalvelu/Pöytäkirjat
Tulospalvelussa syötetään tulokset tulospalveluohjelmaan pöytäkirjojen mukaan, tarkistetaan, että tulokset maalikameralta ovat saapuneet. Pöytäkirjat huolehtivat pöytäkirjojen, lähtölistojen ja tulosten kopioinnista ja toimittamisesta oikeisiin paikkoihin. Usein myös numeroiden jako pitkille matkoille kuuluu pöytäkirjatoimistoon.

Turvallisuus ja liikenteenohjaus

Turvallisuuspalveluiden vapaaehtoiset vastaava muun turvahenkilöstön kanssa koko tapahtuma-alueen turvallisuudesta. Järjestyksenvalvonnan tehtävät vaativat hyvää
tilannetajua ja ohjeiden noudattamista. Järjestyksenvalvojakortti ja aiempi kokemus on eduksi, mutta ei pakollinen.

Liikenteenohjauksen järjestyksenvalvojat ohjaavat liikennettä ja valvovat alueelle saapuvien kulkuneuvojen kulkulupia.

Yleisöohjaus
Yleisöohjaajat opastavat yleisöä oikeilla paikoille ja auttavat yleisöä mahdollisissa kysymyksissä.

VIP ja Media avustajat

Media avustajat huolehtivat median edustajien ohjaamista mm. kisoissa toimivilla toimittajilla on tarvittavat tiedot kuten WiFi tunnukset, lähtölistat ja tulokset käytettävissään ja mahdollisten ongelmatilanteiden ratkaisemista

VIP vapaaehtoisten tehtäviin kuulu VIP-alueen toimintojen sujuvuudesta huolehtiminen ja vieraiden ohjeistus. VIP-alueen tulee pysyä siistinä ja vapaaehtoiset avustavat tarvittaessa VIP-palveluiden tuottajia.

Sometiimi

Sometiimi avustaa tapahtumien sosiaalisen median päivityksessä. Tehtävä vaatii erinomaista sosiaalisen median sovellusten hallintaa, tarkkuutta, huomion kiinnittämistä yksityiskohtiin ja hyvää suomen kielen kirjallista ilmaisua.

Kilpailukanslia (TIC)
Ottaa vastaan urheilijoiden ja viestijoukkueiden varmistukset kisoihin, huolehtivat protestien käsittelystä.

Lipunmyynti

Lipunmyyjät myyvät lippuja sisäänkäynneillä ja jakavat noutolippuja VIP- ja kutsuvieraille. Tehtävä vaatii tarkkuutta ja asiakaspalveluhenkisyyttä.

Mukaan yleisurheilun vapaaehtoistoimintaan?

Merja Lahdensuo
merja.lahdensuo(a)gmail.com

Johanna Järvensivu
johanna.jarvensivu(a)gmail.com