SM-erikoispitkä: peräti 5 kultaa, 2 pronssia ja 3 plakettia

Loimaalla pidetyt kauden viimeiset SM-kisat suunnistettiin varsin hyisissä olosuhteissa. Muutama aste plussaa, vesisadetta ja erikoispitkät matkat.

H21-sarjan SM-mitalikolmikko: Elias Kuukka, Olli-Pekka Koistinen ja Mikko Knuuttila (kuva Severi Kymäläinen)

Pyrintö pärjäsi jälleen mainiosti. Saaliina oli peräti 5 SM-kultaa, 2 pronssia ja 3 plakettisijaa.

Miesten pääsarjassa Elias Kuukka otti miesten yhteislähtökisassa varsin selvän 1.51 min voiton toiseksi SM-kisassa tulleesta Olli-Pekka Koistisesta ja Mikko Knuuttilasta. Alkumatkasta tavoistaan poiketen Elias teki isojakin tiekiertoja, mutta lopussa kolmanneksi viimeisellä pitkällä välillä mies palasi normaaliin suoraan tyyliinsä ja karisti samalla melko lähellä olleet takaa-ajajat. Niinpä mies sai tulla ylhäisessä yksinäisyydessään maaliin. Näin Elias otti syksyn kisoista jo toisen SM-kultansa voitettuaan Lapualla pitkän matkan mestaruuden.

“Ihan sillain tasainen kisa, virheitä tuli jonkin verran, muttei mitään isoa. Lähinnä oli taistelua kylmyyttä ja varmaan mulla geeleistä tulevaa huonoa oloa vastaan. Sinällään jaksoin ihan hyvin. Alkumatkasta kiertelin aika paljon, kun halusin välttää märillä soilla juoksua. Muuten hyödynsin peurapolkuja aika paljon.

H18-sarjan kultamitalisti maalissa: Sakari Koivuniemi (kuva: Pasi Raukko)

Loppukausi kotimaassa oli kyllä tosi hyvä, mutta töitä on vielä paljon tehtävänä, että kansainvälinen kärki saadaan kiinni. Mäkiä, reitinvalintakykyä mäkisessä maastossa ja ylipäätään kokemusta vieraista maastoista täytyy saada lisää”, kertoi Norjan MM:iin 2019 tähtäävä tavoitteellinen Elias kuulumisiaan.

Myös H18-sarjassa Sakari Koivuniemen, 17, syksy oli hieno. Kesän terveysongelmien vuoksi taukoa pitämään joutunut nuori mies otti uransa ensimmäisen SM-mitalin ja heti kultaisen. “Kyllä mestaruus maistui makealta kesän vaikeuksien jälkeen. Olin vielä toka vikalle tullessa pitkässä lekassa vasta kuudentena, mutta sitten tein selvän rytminvaihdoksen ja nousin kärkeen ja muut jäi heti. Luulin, että meidän letka taisteli pronssista ja vasta maalissa kuulin, että tulikin voitto”, myhäili Sakke kisan jälkeen.

Myös Leo Matinheikki, otti SM-kultaa H16-sarjassa. Mestaruus oli Lexan ensimmäinen henkilökohtainen tällä kaudella SM-viestin mestaruuden lisäksi. “Oli hienoa päättää kausi mestaruuteen. Kisa oli aika taktinen. Alun menin rauhassa, mutta hajonnoilla lähdin painamaan. Keskiviikon SM-briiffauspalaverista oli iso  hyöty. Kultakin ratkesi vasta loppusuoralla, kun Willman kaatui kurvissa vesilätäkköön. Kuittasinkin kaverille maalissa, että ihan hyvä niin, kun tulit koko matkan peesissä”, naureskeli Lexa tyytyväisenä.

Pascal Puchs, H20-sarjan pronssia (kuva Pasi Raukko)

SM-pronssit ottivat Pascal Puchs, H20-sarjassa ja Lotta Eerola D18-sarjassa.

Leo Matinheikki ja Pyry Willman, H16-sarjan kaksi nopeinta (kuva Pasi Raukko)

Ikähenkilöissä Mikko Heinämäki otti kultaa H55-sarjassa 3.42 min erolla ja Annika Viilo D50-sarjassa peräti 9.37 min erolla. Annika otti tällä kaudella SM-yötä lukuun ottamatta kaikki mestaruudet. SM-yössä Annika joutui keskeyttämään lampun simahdettua. Jatkossa Annikakin ottaa varmasti SM-yöhön kunnon varavalon pikkutuikun sijaan.

Plaketit toivat Lotta Karhola D21-sarjan 6. sijallaan, Emmi Hakomäki 8./D20 ja Sirkka Oikarinen 5./D55.

SM-pisteitä ropisi taas kerran eniten eli 71.