Lammikon suunnistusloiskauksia

120 vuotta. Se vetää hiljaiseksi. Itsellä tulee mittariin 7.2. puolet seuran iästä. Pyrinnön suunnistuksen vetotehtävissä tästä lähes puolet eli 28 vuotta. Mietin mikä on tänä aikana muuttunut?
Paljonkin ja – ei mikään.

Millainen oli Pyrinnön suunnistus v. 1987?

Edustuksen miehet olivat nousseet ja naiset olivat jo monta vuotta sitten nousseet 70-luvun taantuman jälkeen. Oravapolku sen sijaan oli aallonpohjassa, vaikka vanhoilla pohjilla tultiin esim. Nuorten Jukolassa vielä topten-sijoille, kunnes pudottiin kauas.

5 vuotta kesti, ennen kuin tehostunut Oravapolkutoiminta alkoi näkyä tuloksissa. Eräs ohjaajamme kysyikin huolissaan vuoden -92 Oravatonnissa, että teemmekö me asiat oikein, kun Kangasala saa 100 pistettä ja me vain 20-30. Sanoin, että odota nyt vielä pari vuotta. Sitten -95 tuli eka voitto ja sitten 9 voittoa lähes putkeen. Viime vuonna tuli jo 14. voitto.

Viilon Kepa sanoi 90-luvun alussa jossain viestissä että on hienoa, kun nykyään näissä viesteissä on paljon myös oraviamme mukana. Myös Nuorten Jukolassa alkoi tehostunut Oravatoiminta näkyä -94, jossa ankkuriosuudelle lähdettiin yllättäen kärjessä. Eka voitto NuJussa tuli -98 ja ison Jukolan ja 1960-luvun alun tavoin voittoja tuli saman tien 3 peräkanaa. Kaikkiaan NuJu-voittoja on kertynyt jo peräti 7. Voitto-%imme vuosilta 1998-2015 on käsittämätön: 41 %!

Ungdomens Tiomila on upea junnuviesti Ruotsissa. Poikien viesti alkaa keskellä pilkkopimeää yötä ja miesten Tiomilan tapaan siinä on 10 osuutta. Tyttöjen viesti starttaa kukonlaulun aikaan klo 05:30. Tyttömme ovat voittaneet 18-sarjan viestin peräti 5 kertaa ja pojat 2 kertaa.

Hämeen Oravapolkuviesti on oravien tärkeä viesti. Viimeksi tuli kaksoisvoitto. Tämän viestin tärkein tehtävä on viestien opetteleminen ja viestifiilikseen pääseminen – ja myös pärjäämisen opetteleminen.
Kuten kirjoituksesta varmaan näkyy ovat viestit suunnistuksen suola – tai oikeastaan sokeri.

Kaikkiaan laaja ja laadukas Oravapolkumme ja Nuorten toiminta on tuottanut ja tuottaa jatkuvasti menestyviä suunnistajia. Tämän tuloksena voitimme viime vuonna peräti 7:nnen kerran peräkkäin SM-pistetilaston. Ja aikuisten MM-kisoissa on viime vuosina ollut 3-4 edustajaamme hyvällä menestyksellä. Ja nuoremme MM- ja EM-kisoissaan ovat viime vuosina napanneet nuorten MM-kultaa ja -hopeaa, EM-kultaa ja -hopeaa… Ja lisää menestystä on varmasti tulossa, koska niin hyviä ja kova-asenteisia junnuja on remmissä tälläkin hetkellä.
Ja kun junnut ovat kasvaneet ja kasvamassa koviksi aikuissuunnistajiksi, niin myös miesten ja naisten suurviesteissä pärjätään erinomaisesti joukkueella, josta valtaosa on omia ’oravia’. Seikka, jota aidot seuraihmiset arvostavat yli seurarajojen.

Juhlivalle upealle Pyrinnölle tsemppiä tulevillekin vuosikymmenille – valittu ’kasvattajaseura’ -tie on erinomainen linja!

#munseura #aina ”Pyrinto

Mikko ’Lammikko’ Eskola