Kuinka Ruotsi-ottelu järjestetään vastuullisesti

Yleisön, urheilijoiden ja toimitsijoiden turvallisuus on mietitty tarkkaan yleisurheilun Ruotsi-ottelussa, joka järjestetään Tampereella 5.-6. syyskuuta edellyttäen, että sisärajatarkastukset Ruotsin ja Suomen väliltä poistuvat, kun valtioneuvosto linjaa asiasta viikolla 34.

Seuraavassa Tampereen kaupungin ja Tampereen Pyrinnön yhteistyössä tekemä suunnitelma, jolla perinteinen ja suosittu urheilutapahtuma saadaan järjestettyä turvallisesti. Suunnitelmaa voidaan muuttaa tai tarkentaa jos viranomaisten ohjeet tai määräykset muuttuvat.

Urheilijoiden turvallisuus:

– Ruotsalaiset urheilijat testataan juuri ennen Suomeen matkaamista, negatiivisen Covid-19 testituloksen antaneet urheilijat saavat matkata kilpailuun.

– Ruotsin joukkue lennätetään suoraan Tampereen Pirkkalan lentokentälle, josta heidät kuljetetaan suoraan stadionille.

– Ruotsin joukkue tekee päivävierailun Tampereelle eli joukkue lentää takaisin kotimaahansa samana iltana, joten yhteensä vierailuaika Tampereella on reilusti alle 10 tuntia.

– Stadionilla Suomen ja Ruotsin joukkueet toimivat erillisissä tiloissa. Urheilijoilla on omat lähtötelineet, aidat, vaatekorit yms. välineet kilpailuiden aikana.

– Välineitä puhdistetaan ja desinfioidaan aktiivisesti suoritusten välissä.

Toimitsijoiden turvallisuus:

– Järjestäjä noudattaa SUL:n laatimia poikkeusajan tapahtumajärjestämisen ohjeistuksia.

Katsojien turvallisuus:

– Tampereen stadion on Suomen toiseksi suurin urheilustadion. Tilaa on runsaasti joka auttaa katsojaturvallisuuden takaamisessa.

– Katsomotilat jaettu lohkoihin. Lohkot erotellaan selkeästi toisistaan ja lohkojen sisällä turvavälejä varmistetaan mm. tyhjillä penkeillä.

– Jokaiseen katsomoon järjestetään oma sisäänkäynti, WC-tilat ja myyntipiste.

– Katsojien turvallisuuden järjestämiseksi Tampereen Pyrintö on saanut loistavan mallin Veikkausliigan Tampereen Ilvekseltä, joka on onnistuneesti järjestänyt omat ottelutapahtumansa samalla stadionilla.

Lisää turvallisuutta hyvällä suunnittelulla

Maaottelun järjestäjien tekemät turvallisuussuunnitelmat ovat saaneet hyväksynnän ja kiitosta useammilta viranomaistahoilta.

– Turvaväleillä, muutamalla aidalla ja tarkalla sijoittelulla olemme minimoineet ryhmien väliset kontaktit ja lisänneet urheilijoiden, toimitsijoiden ja katsojien turvallisuutta paljon, mutta huomaamattomasti, sanoo kilpailunjohtaja Jukka Hosio.

Ruotsi-ottelun pääsihteeri Elisa Hakanen toivoo, että maaottelu toteutuu.

– Urheilijoille maaottelu on tänä kesänä yksi harvoista mahdollisuuksia nauttia kansainvälisen kilpailun tunnelmasta. Uskon, että huolellisella turvallisuussuunnittelulla legendaarisen maaottelun perinnettä voidaan jatkaa poikkeustilasta huolimatta, Hakanen sanoo.