Menestystä Nuorten Tiomilassa: sijat 1, 2, 8 ja 13

U10mila15_paras_seura_kunniakirja
Maailman paras nuorisosuunnistusseura – Världens bästa ungdomsklubb

Ungdomens Tiomila -viesti suunnistettiin Ruotsin Karslborgissa, 300 km Tukholmasta lounaaseen. Pyrintö oli viestikilpailun suurin seura yhteensä kahdeksalla joukkueellaan. Matkassa olikin peräti 70 pyrintöläistä. Menomatkalla pyyhimme matkapölyt kevyellä lenkillä ja Arbogan maauimalan hienoilla ulkoaltailla ja hyppytelineillä. Samassa paikassa poikkesimme Ungi-reissulla viimeksi 5 vuotta sitten.

HD12-viestissä sija 13

Perjantai-iltana suunnistetussa 12-sarjan viestissä Pyrinnön ykkösjoukkue sijoittui hyvin 13:nneksi. Neljäosuuksisessa viestissä Pyrinnön ykkösjoukkueessa juoksivat Silja Yli-Hietanen (1. osuus, vaihtoon sijalla 30), Aapo Liponkoski (2. osuus, vaihtoon sijalla 24., osuusajoissa 18.). Kolmannella osuudella sai olla 1-3 viestinviejää eli kyseessä oli niin sanottu härdelliosuus. Osuudella olivat Ville Väliharju, Aaro Koskinen ja Veeti Mähönen, jotka  nostivat Pyrinnön hienosti sijalle 12. Ankkurina juoksi Ilona Tikkakoski, joka tuli tiukassa ankkuritaistossa maaliin sijalla 13 maaliin (osuussijoitus 20.). Joukkue jäi pelkkiä putkiosuuksia (eli ei lainkaan hajontoja) sisältävässä viestissä 4.25 minuuttia voittaneesta Stora Tunasta.

Pyrintö oli kolmanneksi paras suomalaisjoukkue, edellä olivat Helsingin Suunnistajat ja Lynx. TP2-joukkue oli 67. (+16.17) ja TP3 80:s (+18.14).

Veeti Mähönen, Ville Väliharju, Aaro Koskinen
Veeti Mähönen, Ville Väliharju, Aaro Koskinen

H18-pojat lähellä voittoa!

Arttu Vesterinen lähettää Lasse Viilon 6. osuudelle.
Arttu Vesterinen lähettää Lasse Viilon 6. osuudelle.

Lauantaiyönä klo 03 starttasi H18-sarjan 10-osuuksinen viesti. Pyrintöläisittäin kisa lähti loistavasti liikkeelle. Taavi Mustajoki, 17, tuli pilkkopimeässä metsässä kuudentena vaihtoon vain 15 sekuntia kärjestä. Toisella osuudella Mikko Eerola, 15, tuli viidentenä vaihtoon 1.07 minuuttia kärjestä (osuusajoissa Mikko oli 8.). Kolmannella osuudella Konsta Pitkänen, 17, nosti Pyrinnön kärkeen, kun edellä tullut Tullinge hylättiin. Osuusajoissa Konsta oli 5:s.

Neljäs osuus oli ns. långa dagen, eli melkein valoisa pitkä putkiosuus. Vili Mustonen, 18, tuli kolmantena 2 minuuttia kärjestä (osuusajoissa 13.). Viides osuus oli ns. härdelliosuus, jossa sai juosta vaikka kolme juoksijaa, joista nopein lähetti seuraavan osuuden matkaan. Arttu Vesterinen, 16, tuli vaihtoon pyrintöläisläiskolmikosta ensimmäisenä ja kiri loppusuoralla parin joukkueen ohi piikkipaikalle. Ossi Järvinen, 18, ja Miska Saarnijoki, 16, täydensivät hienosti kolmikon. Arttu oli osuutensa nopein, Ossi toiseksi nopein ja Miska 7:nneksi nopein.

Myös kuudennella osuudella Lasse Viilo, 15, juoksi osuuspohjat (2,7 km, 12.45 min!) ja niin Pyrintö karkasi 2 minuutin johtoon. Myös osuusjohtajahaastattelu sujui englanniksi Lasselta mallikkaasti!

U10mila15_H18_maaliintulo
H18-sarjan maaliintulo

Seitsemännellä osuudella Juha Lilja, 16, piti piikkipaikan (osuusajoissa 14:s). OK Trian oli kolme minuuttia. Kahdeksannella osuudella Vili Mähöselle, 15, tuli pari virhettä (osuusajoissa 8:s), mutta silti ero kakkoseksi nousseeseen Espoon Suuntaan kasvoi 4 minuuttiin.

Yhdeksännellä osuudella myös Jonne Pitkäselle, 18, tuli pari virhettä (osuusajoissa 9:s) ja Espoon Suunnan venäläisvahvistus Kirill Komarov huikealla juoksullaan nosti EsSun lähes neljän minuutin takamatkalta 47 sekunnilla kärkipaikalle.

EsSun ankkuri Lari Pernu ei tehnyt virheitä, ja niin hän toi joukkueensa voittajana maaliin. Myöskään Pyrinnön Pyry Mustonen, 18, ei tehnyt juurikaan virheitä (osuusajoissa 9:s), ja niin Pyrintö sijoittui hienosti toiseksi 2.23 minuuttia kärjestä. Kolmanneksi juoksi MS Parma +5.54 min ja neljäs HS +10.25 min. Näin suomalaisjoukkueet ottivat peräti neloisvoiton!

Pyrinnön kakkosjoukkue oli kisan paras kakkosjoukkue sijalla 38, eron kärkeen oli 93.28 min.

H18-sarjan palkintojenjako
H18-sarjan palkintojenjako

Tytöt sijalle 8

D18-sarjan viesti starttasi lauantai-aamuna klo 05.30. Pyrinnön ykkösjoukkueen viestin aloitti Kaisa Haanpää, 15, joka tuli vaihtoon sijalla 20. Toisella osuudella juoksi Salla Pitkänen, 17, (vaihdossa 18., osuusajoissa 15.) ja kolmannella osuudella eli härdellillä juoksivat Ida Jussila, 14, (osuusajoissa toinen), Lotta Välkki, 15, (osuudella kolmas) ja Ilona Tikkakoski, 12, (osuudella 10:s). Vaihtosijana oli 15.

Neljännellä osuudella Saara Yli-Hietanen, 15, tuli vaihtoon sijalla 15. (osuudella sija 17). Pyrinnön ankkurina Anni Haanpää, 17, nosti vahvalla juoksullaan (osuusajoissa 4:s) Pyrinnön nuoren joukkueen hienosti kahdeksanneksi 5.13 minuuttia kärjestä.

Viestin voittoon todella rajussa loppukiritaistossa nousi pitkältä takamatkalta viime vuoden voittaja Eksjö, joka on nyt voittanut tyttöjen viestin viimeisen viiden vuoden aikana peräti neljä kertaa. Espoon Suunta oli parhaana suomalaisena viides vain 29 sekuntia kärjestä. Pyrintö oli toiseksi paras suomalaijoukkue.

Pyrintö voitti paras seura -palkinnon

Palkintojenjaon lopussa jaettiin paras seura –palkinto. Pyrintö voitti parhaan seuran tittelin – se olikin peräti neljäs voitto viiden viimeisen vuoden aikana!

U10mila15_paras_seura
Maailman paras nuorisosuunnistusseura – Världens bästa ungdomsklubb!