14 SM-mitalin viikonloppu

Viikonloppuna 17.-18.9.2016 kilpailtiin Suomen mestaruuksista sprintissä ja viesteissä. Mitalisaalis oli jälleen mykistävä: yhteensä 14 mitalia, seitsemän molempina päivinä.

SM-sprintti Vaasassa 17.9.

Kultaa Leo Matinheikki, hopea Mikko, Lotta ja Teemu Eerolalle
Kultaa Leo Matinheikki, hopeaa Mikko, Lotta ja Teemu Eerola

Sprintin SM-kisat järjestettiin Vaasassa Kaarlen kentällä, joka oli kaikin puolin mainio kisakeskus. Karsinnan radat saivat jonkin verran kritiikkiä helppoudestaan, mutta todennäköisesti parhaat suunnistajat pääsivät kuitenkin A-finaaleihin. Finaaleissa oli sitten teknisesti haastavaa sprinttisuunnistusta.

Leo Matinheikki voitti kultaa H15-sarjassa ja kirkasti näin viimevuotisen pronssimitalinsa. Eerolan sisarukset Teemu (H18), Lotta (D16) ja Mikko (H16)  olivat kaikki hopeasijalla, kuten myös Annika Viilo sarjassa D50. Pronssimitalin saivat Valerie Aebischer (D20) ja Hilkka Lankia (D65).

Pyrinnön sveitsiläiset Florian Howald ja Simona Aebersold kilpailivat SM-kisan ulkopuolella, mutta saivat kuitenkin arvokkaita maailmanrankin (WRE) pisteitä. Florian oli miesten pääsarjassa hienosti toinen ja Simona D21-sarjassa neljäs juuri ennen Venlaa.

Plakettisijoille sijoittuivat Venla Harju (4. D21), Akseli Konttila (4. H14), Janne Märkälä (4. H45), Asko Brax (4. H80), Arttu Vesterinen (5. H17), Jarmo Oikarinen (5. H55), Juho Nieminen (7. H14), Kaarina Nurminen (6. D14), Konsta Puranen (8. H18) ja Anni Haanpää (10. D18). Aleksin ja Eliaksen kohtaloksi tuli A-finaalissa hylkäys.

SM-viesti R1 Kurikassa ja R2 Vöyrissä 18.9.

SM_viesti_2016_D21
Viestin SM-kultaa! Saila Kinni, Venla Harju, Lotta Karhola

Naisten viestissä Pyrintö puolusti viimevuotista voittoaan. Lotta Karhola ei ollut vuosi sitten joukkueessa, mutta nyt hän tuli ensimmiseltä osuudelta kärjessä vaihtoon. “Olen varmaan 18-sarjassa viimeksi tullut kärjessä vaihtoon. Vähän on flunssaa ollut, mutta alkuvauhti viestissä oli niin leppoisa, että pääsin hyvin mukaan. Yksi pummi tuli alkumatkasta, mutta loppu meni sujuvasti”, kertoi Lotta SSL:n uutisen mukaan. Toiselta osuudelta Venla Harju tuli kärkinelikon mukana vaihtoon kolmantena. “Alun sain mennä yksin ja pieniä virheitä tuli. Lopussa näin muita, mutta heillä oli aika eri hajonnat. Siihen olin kyllä varautunut, että itse saa suunnistaa”, totesi Venla. Ankkuri Saila Kinni varmisti voiton Pyrinnölle ehjällä suorituksellaan, eroa toiseksi tulleeseen SK Pohjantähteen oli lopulta yli kaksi minuuttia. “Meni tosi hyvin, vaikka rastit olivatkin aika pahoja pisteitä. Fyysisesti oli rankkaa, mutta suunnistus sujui puhtaasti. Tämä oli kyllä upea viesti”, Kinni iloitsi. Venlalle kultamitali oli jo peräti 10. SM-viesteistä!

Florian Howald, Elias Kuukka, Severi Kymäläinen, Aleksi Niemi
Florian Howald, Elias Kuukka, Severi Kymäläinen, Aleksi Niemi

Miesten viestissä Punakoneen pojat taistelivat pitkästä aikaa mitalista. Aleksi Niemi aloitti hienosti ja tuli vaihtoon toisena. Kakkososuudelta Severi Kymäläinen tuli vaihtoon sijalla 12. Kolmososuudella Elias Kuukka teki loistojuoksun ja nosti Pyrinnön viidenneksi ja samalla mitalikamppailuun. Ankkuriosuudella Florian Howald oli vielä puolimatkassa kiinni hopeamitalissa, mutta joutui loppuosuudella päästämän muita ohitseen. Lopputuloksena oli kuitenkin upea viides sija.

SM_viesti_2016_H16
Mikko Eerola hopeisella maalisuoralla mukanaan Leo Matinheikki ja Lasse Viilo.

Nuorten sarjoissa saaliina oli neljä mitalia. 16-vuotiaat pojat Lasse Viilo, Leo Matinheikki ja Mikko Eerola voittivat hopeaa, pronssia tuli sarjoissa H18 (Juha LiljaKonsta PuranenTeemu Eerola), D18 (Salla PitkänenAnni HaanpääSimona Aebersold) ja D16 (Ida JussilaKaisa HaanpääLotta Eerola). Plaketti tuli sarjoissa H18 (6. Akseli KauppiTaavi MustajokiArttu Vesterinen) ja H20 (7. Vili MustonenKonsta PitkänenAnton Kuukka)

Ryhmän 2 viestikisassa hopeamitalit saivat H55-sarjassa Jarmo Oikarinen, Keijo Viilo ja Jukka Kallio sekä D50-sarjan Sirkka Oikarinen, Meri Huhtanen ja Annika Viilo. D55-joukkue Hilkka Lankia, Tuire Niemi ja Päivi Virekunnas sijoittui kuudenneksi.

Onnittelut kaikille menestyneille!

Kisasivut:
SM-sprintti
SM-viesti R1
SM-viesti R2

Kuvat Lammikko ja Riikka Eerola

SM_viesti_2016_D18
D18 pronssia: Anni Haanpää, Simona Aebersold, Salla Pitkänen
SM_viesti_2016_D16
D16 pronssia: Lotta Eerola, Kaisa Haanpää, Ida Jussila
SM_viesti_2016_H18
H18 pronssia: Teemu Eerola, Konsta Puranen ja Juha Lilja