Nuorten MM-kisojen keskimatkalta Simonalle kultaa

Kuva ja teksti: Lammikko

Nuorten MM-kisat (jwoc) alkoivat maanantaina keskimatkan karsinnalla Teiskon Viitapohjassa. Suomalaiset selvisivät kaikki A-finaaleihin. Tiistaina 11.7. oli sitten vuorossa keskimatkan finaalit.

Kisojen selvät ennakkosuosikit olivat moninkertaiset maailmanmestarit Olli Ojanaho ja Simona Aebersold. Kumpikin ennakkosuosikeista otti ylivoimaiset voitot erittäin vaativilla radoilla erittäin onnistuneilla suorituksilla.

Naiset: Simonalle kultaa, Valerie 7. ja Lotta 11.

Sveitsin ja Pyrinnön Simona Aebersoldin, 19, voittomarginaali 3.5 km:n radalla oli 1.14 min toiseksi sijoittuneeseen Ruotsin Linnea Golsateriin. Linnea oli muuten jo vuosi sitten treenaamassa viikon ajan Tampereella Eksjön urheilulukion mukana. Panostus siis kannatti.

Simona oli todella onnellinen kultasuoritukseensa ja kiitteli voittohaastattelussa pyrintöläisiä isosta avusta muutettuaan viime elokuussa Tampereelle. MM-kulta oli Simanalle jo 5.!

Pronssia otti riemastuttavasti Suomen ja Suunta-Jyväskylän koko kevään kovassa kunnossa ollut Veera Klemettinen. Veera hävisi Simonalle 1.48 min. Veera oli todella tyytyväinen mitaliinsa, varsinkin kun viime vuosi oli terveysongelmien vuoksi niin vaikea.

Kovasta Pyrinnön Punahilkka-leiristä Valerie Aebischer, 20, oli 7. Pronssi-Veeralle Valerie jäi 49 sek.

Pyrinnön vasta 17-vuotias Lotta Eerola teki hallitun juoksun sijoittuen toiseksi parhaana suomaisena 11:ksi 3.39 min kärkeen. Lotta manasi viimeisen rastivälin virhettään, kun sekosi ylimääräisissä poluissa menettäen 1 min aikaa. Mutta todella upea juoksu Lotalta!

Ranskan Punahilkka Maelle Beavir ei onnistunut ja jäi sijalle 57.

17 parhaan naisen joukossa oli vain pohjoismaiden ja Sveitsin suunnistajia. Sveitsi otti sijat 1., 5 ja 7. Ruotsi nappasi 2. ja 6. sijat. Suomi sijat 3, 11, 12 ja 16. Norjalle sijat 4, 8, 15 ja 17.

Naisten tulokset:

1 Simona Aebersold Sveitsi 23:15
2 Linnea Golsater Ruotsi +1:14
3 Veera Klemettinen Suomi +1:48
4 Victoria Haestad Bjornstad Norja +1:59
5 Sofie Bachmann Sveitsi +2:24
6 Sanna Fast Ruotsi +2:32
7 Valerie Aebischer Sveitsi +2:37
8 Josefine Lind Tanska +2:55
Marie Olaussen Norja +2:55
10 Agnes Kracht Tanska +3:05
11 Lotta Eerola Suomi +3:39
12 Amy Nymalm Suomi +3:50

Miehet: Olli Ojanaholle kultaa, Pascal 11.

Miesten sarjassa jo maanantaina karsinnassa vauhdillaan hämmästyttänyt Olli Ojanaho, 20, otti neljännen maailmanmestaruutensa.  Voittaja teki ratkaisevan eron muihin 4,1 kilometrin radan alkupuolella. Ollin suoritus oli seuraajille jännittävä, sillä Ollin GPS-lähetin sammui heti lähtöviitoituksella, jolloin hänen suoritustaan saattoi seurata vain väliaikarastien avulla.

Puolivälissä sijainneeseen väliaikaan Ojanaho oli repinyt jo minuutin johtoaseman toisena olevaan mieheen. Viimeisillä kilometreillä ero kasvoi enää vain hieman Ollin tehdessä pari pientä virhettä. Maalisuoralla Olli sai kuitenkin tuulettaa näiden kisojen ensimmäistä nuorten MM-kultaansa. Olli kertoi nälkää hyvän suorituksen tekemiseen olleen, kun viime vuoden jwoc-kisat menivät menivät huonosti eikä Olli ollut aikuisten MM-kisojen Viron kisaansakaan tyytyväinen.

Hopealle suunnisti Norjan Audun Heimdal, joka jäi Ollille 1.21 min. Kaksi minuuttia Ojanahon perään startannut Ruotsin Simon Imark suunnisti pronssille pudottaen Ranskan Mathieu Perrinin mitaleilta vain yhden sekunnin erolla. Ruotsalaismiesten panos oli erittäin vahva: sijat 3., 5., 6. ja 8.! Myös Imark oli jo vuosi sitten Tampereella harjoitusmaastoihin tutustumassa.

Suomalaisista kymmenen joukkoon suunnisti Ollin lisäksi Aleksi Sorsa, joka oli yhdeksäs 42 sek pronssista.

Sveitsin ja Punakoneen Pascal Buchs, 20, suunnisti hienosti alkumatkan, mutta ’varvauksen’ jälkeen hänelle tuli useita ajanhukkia ja toiseksi viimeiseltä rastilta paha rastilta lähtövirhe ja sitten Pascalkin harhautui ylimääräisiin uriin viimeisellä rastivälillä. Pascalin sijoitus oli 11. ollen kuitenkin paras sveitsiläinen. Pascalin ero kärkeen oli 3.28 min ja pronssimitalisti Ruotsin Simon Imarkiin 1.25 min. Karsinnassa huonon suorituksen tehnyt Pascal harmitteli finaalin lopun virheitään.

1 Olli Ojanaho Suomi 23:47
2 Audun Heimdal Norja +1:21
3 Simon Imark Ruotsi +2:03
4 Mathieu Perrin Ranska +2:04
5 Anton Forsberg Ruotsi +2:31
6 Isac von Krusenstierna Ruotsi +2:32
7 Alexander Chepelin Iso-Britannia +2:33
8 Henrik Johannesson Ruotsi +2:43
9 Aleksi Sorsa Suomi +2:45
10 Mikhail Kuleshov Venäjä +2:52
11 Pascal Buchs Sveitsi +3:28
12 Joey Hadorn Sveitsi +3:38

20 parhaan miesjuoksijan joukkoon mahtui peräti 10 maan juoksjijoita. Ruotsi sai top20:iin peräti 5 juoksijaansa, Suomi 4. Kahden juoksijan maita olivat Venäjä, Tsekki ja Sveitsi. Yhden juoksijan maita olivat Norja, Ranska, Puola, Iso-Britania ja Venäjä.