Tiomila 2018: Punakone 4., Punahilkat 30. ja Punajunnut 34.

Kevään klassikko Tiomila-viesti suunnistettiin Nynäshamnissa Ruotsissa. Maaasto oli erikoisen haastavaa, jossa isotkin pummit olivat vaanimassa. Kartalla yksi käyrä oli maastossa oikeasti 5 metriä, ja kartalla pieniltä näyttävät jyrkänteet olivat kunnioitusta herättäviä. Näin normaali suoraviivainen suunnistustyyli oli muutettava luovivaksi suunnistukseksi, jossa mäkien kierrot oli hallittava.

Kaikki tämä yhdessä paineisen viestikisan kanssa, johti monen juoksijan osalta virheisiin – pahimpana varmaan miesten viestiä jo alkuosuuksilla karanneen ja vielä 6. osuudella ylivoimaisesti johtaneen OK Linnen juoksijan lähes 10 minuutin jättipummiin. Jälleen voitiin todeta, että suunnistus on suunnistusta ja viesti on viestiä!

Tiomilan tulokset (Eventor)

10mila.se

Punakone hienosti 4.

Pyrinnön viesti lähti hieman kangerrellen liikkeelle, kun vakioaloittajamme Pascal Buchs nyrjäytti matkalla nilkkansa, teki muutaman virheen ja saapui vaihtoon sijalla 48, ero kärjessä olleeseen Kooveen Joni Hirvikallioon oli 5.23 minuuttia. “Alku lähti hyvin, sitten nilkan vääntymisen jälkeen tuli ensin yksi virhe ja lopussa isompi”, kertoi ensimmäistä vuotta yleisessä sarjassa suunnistava Pascal.

Myöskään toisella osuudella Aleksi Sorsa, 21, ei täysin onnistunut. “Fyysinen kulku oli jostain syystä huonoa ja  virheitäkin tuli. Normaalisti suunnistan yöllä aika hyökkäävästi, mutta nyt oli kuin ei itse olisi ollut tekemässä lainkaan”, ihmetteli uusi Punakone-kasvo Aleksi selkeästi pettyneenä suoritukseensa. Vaihdossa sijoitus oli 34., mutta ero kärkeen oli kasvanut 9.10 minuuttiin.

Kolmannella osuudella joukkueen kuopus Mikko Eerola, 18, teki loistosuorituksen ja nosti Punakoneen sijalle 23 ja ero kärkeenkin supistui hienosti 6.48 minuuttiin. “Luotin itseeni ja tein kokonaan omaa työtä ja tein kiertäviä reitinvalintoja. Elias pyysi tarjoilemaan rystylätyn takatolpalle ja sen tein”, kertasi Mikko menestysreseptiään silminnähden ja aiheestakin tyytyväisenä ja tarjottuaan seuraavalle putkiosuudelle oivan lähtöpaikan.

4. osuus oli legendaarinen långa natten – 14,7 km ja putkiosuus eli ei hajontoja. Perinteisesti långa natten on kasannut porukkaa pitkiksi letkoiksi, mutta joskus on joku onnistunut karkaamaankin. Muutamassa ryppäässä långalle lähtenyt porukka liimautui ensin kahdeksi isoksi letkaksi ja aivan lopussa yhdeksi 26 miehen yhtenäiseksi letkaksi. Kaksi vuotta sitten yön kuninkaan arvonimen ansainnut Elias Kuukka oli tahmeasta kulustaan huolimatta osuudella elementissään. Tosin tällä kertaa mies ei juuri vetotehtäviin lähtenyt, mutta tuli kuitenkin vaihtoon hienosti sijalla 10 pääletkan mukana. “Olin nyt vain apukuskin paikalla, mutta toki joukkueen eteen töitä tehden. Juoksuvire ei ollut nyt ihan kohdillaan ja välillä oli vähän vaikeaakin. En lähtenyt tekemään omia valintoja, vaikka paikkoja olisi ollut”, kertoi Elias joukkuetaktiikkansa mukaista suoritusta.  

OK Linnen Rasmus Andersson ei letkoja kaivannut, vaan veti selkeät osuuspohjat – ja karkasi peräti yli 10 minuutin karkumatkalle. 

5. osuus ja 6. osuus olivat viestin lyhyimmät (7 km), ja Punakone pisti peliin Severi Kymäläisen (27) ja Anton Kuukan (22). Viime vuoden molempien akillesjänteiden leikkauksista hyvin toipunut ja veriarvonsakin kuntoon saanut Severi pisteli komeat osuuspohjat ja toi Pyrinnön hienosti toisena vaihtoon ja ero kärkeen oli enää 6.26 minuuttia. “Sehän oli ihan helppoa, kun vaan malttoi itse suunnistaa”, totesi Punakonekapteeni yksinkertaista menestysreseptiään.

6. osuudella Anton Kuukka oli elementissään. Osin yksin ja osin Malungin kanssa juossut Anttu toi Pyrinnön edelleen kakkossijalla vaihtoon, eron kärkeen nousseeseen ja kisan lopulliseen voittajaan Göteborgiin oli vain 1.32 minuuttia. “Ykkösrastille tuli 1.5 min pummi, mutta sitten alkoi sujua ja loppu menikin oikein hyvin. Kärjessä lähtenyt Linnen kaveri tuli yht’äkkiä vastaan ja vähän sitä ihmettelin, mutta totesin, että kyllä minä olen oikeassa”, kertoi 3. parhaan ajan osuudella juossut Anttu.

7. osuudella toinen tuore Punakone Otto Simosas, 26, teki varman suorituksen ja toi Punakoneen edelleen toisena vaihtoon, tosin ero kasvoi 6.16 minuuttiin. “Oli uusi tiukka paikka lähteä kakkosena maastoon. Väleillä oli homma hyvin hallussa, mutta muutama pieni rastiottovirhe tuli”, kertoi Otto kisan jälkeen.

8. osuuden Florian Howald kertoi, ettei tehnyt juurikaan virheitä, mutta meno oli erittäin tahmeaa. “Yritin tehdä fyysisistä olotilasta huolimatta hyvän suorituksen varmistuspysähdyksineen. Yksi huono reitinvalinta tuli, mutta muuten suorituksellisesti hyvä”. Syynä fyysiseen olotilaan saattoi olla sveitsiläisten kova EM-valmistautumisleiri vähän ennen Tiomilaa. Flo tuli vaihtoon sijalla 3, ero kärkeen oli 7.55 minuuttia.

9. osuudella Aleksi Niemen suorituksen jälkeen joukkueen sija oli sama eli kolmas, 8.36 minuuttia kärjen perässä. “Muuten meni hyvin, mutta fyysinen meno ei ollut ihan parasta. Vähän oli vatsaongelmia ennen kisaa ja verryttelyssä oli tosi hankalaa. Mutta Punakone-tavoitteen mukainen sub1-suoritus (=alle 1 minuutti virheitä)”, kertoi Aleksi kisan jälkeen.

Ankkuriosuudella kärjessä lähtenyt Göteborgin Eskil Kinneberg ei antanut alun kangertelun jälkeen takaa-ajajilleen mahdollisuuksia ja niin viime vuonna sekä Tiomilan että Jukolan voittanut kisan ennakkosuosikki otti voiton nytkin. Toiseksi tullut OK Linne jäi 2.28 min.

Kolmanneksi nousi Koovee kovassa kunnossa ja hyvässä vireessä olleen Daniel Hubmannin ansiosta. Koovee jäi voitosta 6.26 minuuttia.

Pyrinnön ankkuri Johan Runessonin meno oli hieman väsynyttä alusta lähtien, mutta turvasi kuitenkin Pyrinnön sijaennätystä sivuavan neljännen sijan. Ero kärkeen oli 15.09 minuuttia. “Tarvitsen nyt vähän lepoa ennen EM-kisoja, jossa ohjelmassani on keskimatka ja viesti. Ja mahdollisesti myös pitkä matka, vaikka sitä matkaa en tässä vähän rasittuneessa tilassa haluaisikaan juosta”, kertoi Johan.   

Punakoneen manageri Kari Jussilalla oli hieman kaksijakoiset fiilikset. “Alussa jäätiin enemmän kuin etukäteen ajateltiin, mutta sitten keskiosuudet menivät hienosti ja oltiin taas mukana. Palattiin etukäteisodotuksiin ja -taktiikkaan. Meidän loppuosuudet, jotka piti olla tosi kovat, oli ehkä aavistuksen  alavireinen suhteessa siihen, mitä oltiin laskettu. Mutta tämä on viiden vuoden projektin paras tulos Tiomilassa ja vieläpä sivuaa seuran ennätystä, joten siinä mielessä meni erittäin hyvin. Meillä on vielä matkaa siihen, että voidaan dominoida näin vaativaa viestiä. Mutta kyllä se vielä onnistuu”, Kari pohti luottavaisena.

Rakkaan naapuriseuramme ja kilpakumppanimme Kooveen viesti alkoi loistavasti, laski välillä, mutta ankkuriosuudella Daniel Hubmann nosti joukkueen parhaaksi suomalaiseksi eli kolmanneksi. Kooveen joukkueessa juoksivat Joni Hirvikallio, Lauri Sild, Kenny Kivikas, Topi Anjala, Jarno Parkkinen, Jani Lakanen, Tim Robertson, Oleksander Kratov, Timo Sild ja Daniel Hubmann.

Naisten viesti

Lauantaina 28.4. päivällä juostun naisten viestin voitti Järla IF, toisena IFK Göteborg (+3.56 min) ennen Halden SK:ta (+3:59 min). Paras suomalainen oli Hiidenkiertäjät (5.,+4.29 min). Muita suomalaismenestyjiä olivat SK Pohjatähti (6.), Paimion Rasti (9.) ja Koovee (12.). Pyrinnön sijoitus oli 30:s.

Pyrinnön viestin avasi Lotta Eerola, 18. Lotan meno oli ylirasitustilan jälkeen raskasta. Vaihtoon Lotta saapui sijalla 128, 10.45 minuuttia kärjestä. Muutama virhekin matkalle näytti tulleen, mutta isoin osa erosta syntyi ns. tossulla.

Toisella osuudella Anni Haanpää, 20, puolitti sijat ja tuli vaihtoon 68:ntena, 13.45 minuuttia kärjen jälkeen. Annin suunnistus näytti muuten sujuvalta, mutta yksi isompi virhe matkalle tuli.

Kolmas osus oli ns. långa dagen, eli pitkä päiväputki. Anni-Maija Fincke tuli vaihtoon sijalla 41. (+14.36 min).

Neljännellä osuudella Lotta Karhola, 27, nosti sijoituksen 29:nneksi (+17.09 min). “Muuten meni hyvin, mutta mitä ihmettä mahdoin tuossa ajatella, kun käännyin takaisin päin”, manasi Lotta 3 minuutin pummiaan.

Pyrinnön ankkurina juoksi Simona Aebersold, 20. “Alkumatka sujui hyvin, mutta sitten tein pari virhettä ja sain oksan silmääni, enkä nähnyt kunnolla”, kertoi Simona taivaltaan. Maaliin Simona tuli sijalla 30., ero voittajaan oli 25.46 minuuttia.

Punajunnut 34.

16-vuotiaiden juniorien viestissä Espoon Suunta otti hienosti voiton. Muista suomalaisista Lynx oli 8., MS Parma 9 ja Koovee 19. Pyrinnön sijoitus oli 34. (+15:15 min). Joukkueessa oli aloittajana Silja Yli-Hietanen. Väliosuuksilla sai olla kaksi juoksijaa: kakkososuudella juoksivat Juho Nieminen ja Olli Mustajoki ja kolmannella osuudella Ilona Tikkakoski ja Pihla Häkkinen. Ankkurina oli Akseli Konttila.

Teksti ja kuvat: Lammikko

Punakone Tiomilassa 2018
Otto Simosas antaa kartan Florian Howaldille
Aleksi Niemi tulossa vaihtoon 9. osuudelta
Anni Haanpää
Lotta Karhola antaa kartan Simona Aebersoldille
Akseli Konttila