Kilpailuohjeet

Nämä ovat alustavat kilpailuohjeet. Lopulliset ohjeet ovat nähtävillä kilpailukeskuksessa infossa.

Kilpailun toimihenkilöt

Kilpailun johtaja: Mikko Eskola, mikkoeskola(at)kolumbus.fi; 0400-568693.

Pääsihteeri: Tero Viljanen, tero.viljanen(at)pyrinto.fi; 050-5766481.
Ratamestarit: Jouni Mähönen (R1) ja Mika Vuorela (R2).
Ratavalvoja: Riku Kopra, OrPo.

TA: Tapani Koskela, SSL.
Tulospalvelu: Keijo Viilo, keijo.viilo(at)gmail.com; 040-7270166, arvonta Jyri Mustajoki, Emit out: Ari Virekunnas.

Kuulutus: Timo Saarinen, Lauri Kahila.

Tiedottajat: Tero Viljanen/lehdistö, some: Heikki Tukiainen, Katri Lilja, kisasivut: Elias Kuukka.
Maalituomari: Arto Kahila.

Tuomarineuvosto: Jukka Alajoutsi (Koovee), pj, Anu Pikkarainen (HS), Jari Jokela (RaN).

Tiedustelut: Mikko Eskola ja Tero Viljanen.

Ajo-ohje ja pysäköinti

Opastuksen alku on Kaitavedentie 298, Tampere, josta on 7 km kilpailukeskukseen, jonka osoite on Hurmajärventie 89, Tampere. Opastus on paikoillaan 17.10. klo 8.00 alkaen.  

Pysäköinti kisakeskuksen läheisillä pelloilla. Parkkimaksu 5 e maksetaan infoon, josta saa parkkilapun, joka sijoitetaan tuulilasille/näytetään parkista ulosajattaessa. Maksuvälineenä infossa toimivat korttimaksu ja MobilePay.

Pysäköinnistä annetaan oma tiedote kisan nettisivuilla to 14.10. Tarkista ohje – siinä annetaan tärkeitä ohjeita kisoihin saapumisesta ja pysäköinnistä!

Kilpailukeskus

Kilpailukeskus sijaitsee Pärnäsen maatilalla. Kilpailukeskuksen osoite on Hurmajärventie 89, Tampere.

Info aukeaa klo 8.00.

Kilpailumaasto

Kilpailumaaston erityispiirteet on kuvattu kisojen nettisivuilla ratamestarin lausunnossa.

Kartta (mittakaava, painotapa ja -päivämäärä sekä koko)

 • Yhteislähtösarjoissa 1:15000, offset-painettu 12.10.2021, koko A3.
 • Väliaikalähtösarjoissa 1:10000, offset-painettu 12.10.2021, koko A3 vaaka ja A3 pysty (sarjoissa H35-50).
 • H/D70-85 -sarjat 1:7500 offset-painettu 12.10.2021, koko A3.
 • Kuntosarjat 1:10000 offset-painettu 12.10.2021, koko A3 ja Kunto15-sarjassa myös A3 pysty.
 • Mallikartat nähtävinä lähdöissä.
 • Kartta on ympärisaumatussa muovisuojuksessa.

Kilpailukeskuskartta (layout)

Seurojen tuulisuojat

Kilpailukeskuksessa on tilaa seurojen tuulisuojille kisakeskuksen pellolla loppusuoran ja ojan välissä.  Katso kisakeskuksen layout-kartta.

Sarjat, matkat, rastien määrät ym.

Yhteislähtösarjat (lähtöaikajärjestyksessä):

 

Väliaikalähtösarjat:

*) Parilliset/parittomat: monilla väliaikalähdön sarjoilla parittomalla kilpailunumerolla kilpailevat ottavat rastimääritteen ja kartan, joissa on sarjatunnuksen perässä ’-1’ (esim H45-1). Ja vastaavasti parilliset ’-2’ :lla (esim H45-2) merkityn kartan/määritteet. Eli näillä sarjoilla radalla on hajonta. Kukin kilpailija juoksee oman ratansa karttansa mukaisesti rastit numerojärjestyksessä. On kilpailijan omalla vastuulla ottaa oikea kartta ja oikeat rastimääritteet ’-1’ tai ’-2’, esim. H45-1 ja H45-2.

Hajontatavat

Kilpailussa käytetään usealla sarjalla hajautusmenetelmiä. Hajonta on kaikilla yhteislähtösarjoilla sekä niillä väliaikalähtö-sarjoilla, joilla sarja/matka-taulukossa on ’-1/-2’ -merkintä.

Hajautusmenetelminä käytössä ovat:

 • perhoshajonta
 • salmiakkihajonta
 • kartanvaihto.

Yleisohje kaikilla radoilla: juokse ratasi rastit numerojärjestyksessä. Rastikoodi on painettu karttaan rastinumeron viereen. Hajontojen kaaviokuvat:

 Perhoshajonta

Salmiakkihajonta

Kuntosuunnistus

Kuntosuunnistusratoina on 5 km, 10 km ja 15 km:n radat. Kartta on offset-painettu, mittakaavaltaan 1:10000. Maksu karttamaksu (15€) infoon. Maksuvälineenä käyvät liikuntasetelit ja mobiilimaksut. Infosta  saat numerolapun, jolla saat lähtöpaikalta kartan. Kuntosuunnistuksen lähtö on Lähtö2 kilpailukeskuksen pohjoisreunalla.

Kuntosuunnistuksen maali on kilpailualueen reunalla oma kuntosuunnistuksen maali. Maalin jälkeen mene infoon, jossa saat tuloksen. Palauta numero infoon.

Lähtöluettelot

Lähtöluettelot ovat nähtävillä kilpailusivustolla, infossa ja lähtöpaikoilla.

Tarkista, että lähtöluettelossa on oikea Emit-kilpailukorttisi numero. Muutokset viimeistään pe 15.10. meilitse keijo.viilo(at)gmail.com. Tämän jälkeen muutokset kisapaikalla infoon.

Lähtö ja kartanvaihto / väliaikalähtösarjat

Väliaikalähtö-sarjojen lähtö on kilpailukeskuksen pohjoisosassa mäen päällä (katso layout-kartta).

Irralliset rastinmääritteet ovat lähtökarsinassa. Huom: katso sarja/matka -taulukosta, millä sarjoilla on kilpailunumeron mukaan parilliset ja parittomat (esim H45-1 ja H45-2) kartat ja rastimääritteet. Kiinnitystarvikkeita ei ole. On kilpailijan vastuulla ottaa oikea kartta ja rastimäärite.

Kilpailija kutsutaan lähtökarsinaan 5 minuuttia ennen lähtöä. Rastimääritteet saa lähtöruudukossa.

Väliaikalähtöjen sarjoilla H35, H40, H45 ja H50 sekä Kunto15:lla on yksi kartanvaihto. Tämä kartanvaihto on reitin varrella toisen tienylityksen jälkeen.

Kartanvaihdossa luovutetut kartat saa lähtö 1:n vaihtoalueelta. Kartat tuodaan maastosta arviolta klo 12.30, 13.30 ja 14.30.

Lähtö, GPS-ohje / yhteislähtösarjat

Yhteislähtösarjojen lähtöpaikkana on kilpailukeskuksessa sijaitseva Lähtö 1. Yhteislähdöt on porrastettu neljään lähtöryhmään seuraavasti:

 • 11:00: H21, H16
 • 11:10: D21, D16, D15
 • 11:20: H20, D20, D18
 • 11:30: H18, H15.

Yhteislähtösarjoissa rastinmääritteet ovat vain kartassa. Rastin numerokoodi on rastinumeron vieressä. Mallikartta on lähtöalueella.

Kilpailussa käytetään GPS-seurantaa kaikissa ryhmän 1 sarjoissa (yhteislähtösarjat) järjestäjän valitsemilla kilpailijoilla. GPS-lähettimien saajat kerrotaan kisasivuilla, infossa ja lähtöpaikalla. Hae GPS-liivi ajoissa infosta.

GPS-lähettimien jako tapahtuu lähtöpaikan vieressä 10-20 min ennen oman sarjan lähtöaikaa. Varaa aikaa GPS:n noutamiseen.  Kilpailija istuu tuoliin, jossa hänelle pujotetaan GPS-lähetin GPS-liivin selkätaskuun. GPS-lähetintä ja liiviä on pidettävä koko kilpailun ajan. Liivi ja lähetin palautetaan maalissa heti EMIT-tarkastuksen jälkeen.

Lähtöalueelle pääsee vain LähiTapiola-beachflagien välistä 10 min ennen omaa lähtöaikaa Emit-nollauksen kautta. Lähtöalueelle pääsy sulkeutuu 3 min ennen lähtöä.

Kilpailija voi viedä oman juomapullon lähtöalueella sijaitsevalle juomapisteelle EMIT-nollauksen jälkeen.

Lähtöalueella on suomenkielinen ’huutokuulutus’, jonka mukaan kilpailijoiden on toimittava. Lähtöriveihin siirtyminen alkaa 5 min ennen lähtöaikaa. Lähtöriveissä pitää olla 3 min ennen lähtöä. Karttojen jako kilpailijoiden käteen alkaa 2 min ennen lähtöaikaa. Kilpailija vastaa itse siitä, että hänellä on oman kilpailunumeronsa mukainen kartta. Karttaa ei saa katsoa ennen lähtöhetkeä.    

Lähtömerkki annetaan haulikolla ampumalla.

Yhteislähdön jälkeen kilpailijat ohittavat kartanvaihtotelineet matkalla K-pisteelle, jonne on matkaa lähdöstä 350 m.  

Kartanvaihto ja yleisörasti / yhteislähtösarjat

Kaikissa yhteislähtösarjoissa on kartanvaihto. Kilpailija seuraa ’kartanvaihtorastilta’ alkavaa viitoitusta, jonka varrella jätetään ensin vanha kartta laatikkoon ennen juomapaikkaa, jonka jälkeen viitoitus jatkuu kartanvaihtoon ja edelleen K-pisteelle. Katso layout-kartta.

Ota kartanvaihdossa olevasta telineestä omalla kilpailunumerolla varustettu kartta nostamalla kartta ylöspäin. Mikäli toinen kilpailija on ottanut sinun karttasi, saat uuden kartan karttatelineen päässä olevasta varakarttapisteestä. Aikahyvitystä ei anneta. Sarjassa H21 on kaksi kartanvaihtoa ja muissa yhteislähtösarjoissa yksi.

Kartanvaihdossa luovutetut kartat saa vaihtoalueelta klo 13.15 lähtien. Ota oikeasta sarjalaatikosta oman kilpailunumerosi mukainen kartta.

Kaikilla yhteislähtösarjoilla on kilpailukeskuksen pellolla yleisörasti. Katso kisakeskuksen layout-kartta. Osa yhteislähtösarjoista käy yleisörastilla kaksi kertaa, osa vain kerran. Ns. loppulenkki alkaa yleisörastilta. Kuulutus helpottaa kisan seuraamista kisapaikalla.

GPS-seurantalinkit

GPS-seurantalinkit jaetaan vasta kilpailun jälkeen jälkianalyyseja varten, mutta ovat kuuluttamon hyödynnettävissä kilpailun aikana. Lisäksi kisan jälkeen julkaistaan reittihärveli, johon toivotaan mahdollisimman monen vievän/täyttävän reittinsä.

Kielletyn alueen ilmoitustavat

Tonttimaat ja kielletyiksi merkityt pistepellot ovat ehdottomasti kiellettyä aluetta. Lisäksi karttaan on merkitty monia kiellettyjä alueita koskien taimikoita ja luonnonsuojelualueita. Osa näistä kielletystä alueista on merkitty myös maastoon punakeltaisella yhtenäisellä muovinauhalla ja tällöin ne on painettu myös karttaan vastaavalla karttasymbolilla.

Tienylityspaikat

Pisimmät 15 – 27 km:n radat ylittävät kilpailualueen halki menevän Eerolansuorantien. Sekä Eerolansuorantie että alueen itäreunassa oleva Kaitavedentie on merkitty ’sinipunaisilla ruksi’-merkeillä eli ’kielletty reitti’ -merkeillä.

Eerolansuorantie ylitetään vain karttaan ja maastoon merkityistä ylityspaikoista. Ko. autotielle on eroteltu huomiotolpilla juoksukaista, jota on käytettävä. Tienylitys tapahtuu keltaliivisten tienylitysvalvojen valvonnassa huomiotolppien välistä. Näin tienylityksestä tehdään turvallista niin kilpailijoiden kuin autoilijoidenkin kannalta. Molempien tienylitysten jälkeen on myös juomapaikka.

Juomapaikat ja maastoensiapu

Juomapaikkoja on kaikkiaan kuudessa paikassa. Eri radoilla reitille osuvien juomapaikkojen määrä on ilmoitettu sarja/matka -taulukossa.

Tarjolla on vettä. Vesi pyritään saamaan jakoon lämpöastioita hyödyntäen yli +10 -asteisena. Kaikki juomapaikat ovat ’miehitettyjä’ ja juomapaikkojen yhteydessä on myös sidostarvikkeita sekä yhteys kilpailukeskuksessa sijaitsevaan varsinaiseen ensiapuun. 

Monella ikähenkilösarjalla on juomarasti, joka on merkitty kartan selvyyden vuoksi vain ko. sarjojen rastimääritteisiin.

Kaikilla yhteislähtösarjoilla on kartanvaihtorastin jälkeen juomapöytä, jonne voi tuoda oman juomapullon lähtöalueelle menon jälkeen. Merkkaa pullosi persoonallisesti, jotta tunnistat sen. Kilpailujärjestäjän puolesta pöydällä on tarjolla myös vettä.  

Ensiapu

Ensiapu sijaitsee maalin läheisyydessä (Pihlajalinnan teltta maatalon takana). Maastossa pienimuotoista ensiapua saa juomapisteiltä, joista on mahdollisuus hälyttää paikalle lisäapua sekä loukkaantuneiden kuljetus. Ensiavun puhelinnumero on 040-8467720 (Heidi Haapasalo).

Maali

Yhteis- ja väliaikalähtösarjoilla on omat viimeiset rastinsa, joilta on nauhaviitoitus sarjojen maaliin.

Yhteislähdöissä maaliintulojärjestys ratkeaa maaliviivan ylityksen perusteella, jonka jälkeen kilpailijat ohjataan maalileimaukseen (tulojärjestyksessä). Maalituomari ratkaisee kilpailijan sijoituksen. Maaliintulo videoidaan. Kilpailijan loppuaika määräytyy maalileimauksesta. Yhteislähdön maalileimasimet ovat muutaman metrin päässä maaliviivasta.

Väliaikalähtöjen kilpailu päättyy maalileimaukseen.

Maali suljetaan kello 16.30.

Ohjeet keskeyttäneitä varten

Keskeyttäneiden on ehdottomasti ilmoittauduttava maalissa. Keskeyttänyt kilpailija ei saa häiritä tai edesauttaa muiden suoritusta. Keskeyttäneen kuntosuunnistajan on ilmoittauduttava infossa.

Käymälät, pukeutumis- ja peseytymispaikat

Kilpailukeskuksessa on yli 20 käymälää, jotka on kaikki keskitetty samaan paikkaan.

Huom: Laita WC-paperihylsyt roskapussiin – älä heittä sitä käymälän ’pönttöön’, koska se hankaloittaa WC-tyhjennysauton pumpun toimintaa.

Kilpailukeskuksen käymälöiden lisäksi verryttelypellon reunassa olevaa metsikköä voi käyttää puskavessana. Koska alue on välittömästi kilpailualueen reunassa, se on eroteltu kilpailumaastosta kielletyn alueen nauhalla.

Erillisiä pukeutumistiloja ei ole.

Kilpailukeskuksessa ei ole pesupaikkaa, mutta paluumatkalla 7 km päässä kilpailukeskuksesta voi poiketa Sorilan koululla pesulla. Pesupaikan osoite on: Perämäentie 11, Tampere.

Mallirastin sijainti

Mallirasti sijaitsee infon lähellä opaspaalun vieressä. Mallirastin läheisyydessä on myös nollaleimasin.

Kilpailunumerot ja Emit-tarkistusliuskat

Kilpailunumerot ja Emit-tarkastusliuskat ovat infon lähellä kansioissa. Numero kiinnitetään paidan etuosaan. Sitä ei saa taitella. Järjestäjä ei varaa hakaneuloja. Kisakeskuksessa tapahtuvan seurannan helpottamiseksi sarja/matka-taulukossa on kussakin sarjassa käytetty numeroväli ja numeron väri.  

’Kestävää urheilua’ -teeman mukaisesti kilpailunumerot on palautettava maalissa seuraavia kisojamme varten. Mikäli numero löytyy jostain syystä vasta kotona, niin lähetä se postitse, os: Mikko Eskola,  Linnainmaanraitti 16 A 4  33580 Tampere.

Vuokrakorttien lunastus

Jos Emit-kortin numeroa ei ole ilmoitettu, järjestäjä varaa vuokrakortin kilpailijalle. Vuokrakortit ovat noudettavissa hintaan 3 €/kortti infosta, jonne ne myös palautetaan kilpailun jälkeen. Palauttamattomasta vuokrakortista peritään 70 €. Ilmoitetun Emit-kortin numeron vaihtamisesta veloitetaan 3 €. Muutosilmoitus on tehtävä infoon ennen kilpailun alkua.

Palkinnot

Mestaruusmitalit jaetaan sijoille 1-3, mestaruusplaketti sarjoissa H/D15-21 sijoille 4-10, sarjoissa H/D35-70 sijoille 4-6. Sarjoissa H/D75-85 ei jaeta mestaruusplaketteja.

Kunniapalkinnot jaetaan sijoille 1-3.

Palkinnot jaetaan tulosten selvittyä seuraavan aikataulun mukaan:  

R1/R2

Sarja

Palk.jako

Jakopaikka 1/2

R2

H85

13:00

2

R2

H80

13:00

2

R2

D80

13:00

2

R1

D15

13:10

1

R1

H15

13:10

1

R1

H16

13:20

1

R1

D16

13:20

1

R2

D35

13:30

2

R2

H35

13:30

2

R2

D65

13:30

2

R2

D40

13:30

2

R2

D50

13:45

2

R2

D75

13:45

2

R2

D45

13:45

2

R1

D18

14:00

1

R1

D20

14:00

1

R1

H18

14:00

1

R2

D70

14:10

2

R2

H70

14:10

2

R2

D60

14:10

2

R2

H60

14:10

2

R1

H20

14:15

1

R1

D21

14:15

1

R1

H21

14:15

1

R2

D55

14:25

1

R2

H55

14:25

1

R2

H45

14:30

1

R2

H65

14:30

1

R2

H75

14:35

1

R2

H40

14:35

1

R2

H50

14:35

1

Huomioi aikataulu loppuverryttelyssä ja ruokailussa käydessäsi. Kokoontuminen palkintojenjakoa varten kisakeskuskartan mukaisessa paikassa. Huom. Palkintojenjakopaikkoja on kaksi: 1. paikka maalisuoran vieressä ja 2. paikka maatalon rakennusten välissä.

Palkintoja ei toimiteta jälkikäteen, sovi seurasi edustajan kanssa palkinnon hakemisesta.

Kisaravintola

Kilpailukeskuksessa on kisajärjestäjän ravintola, kahvila ja grilli. Myös keittoa saatavana. Maksuvälineenä toimivat korttimaksu ja MobilePay.

Muksula

Muksulaa ei ole.

Muut ohjeet

Saapuvista linja-autoista ja asuntoautoista on ehdottomasti ilmoitettava etukäteen kisan nettisivujen kautta viimeistään to 14.10. Ilmoittautuneille lähetetään ohjeet sähköpostitse etukäteen.

Löytötavaroita voi tiedustella kilpailun aikana infosta ja kilpailun jälkeen Tiina Jussilalta (tiina.j.jussila(at)gmail.com; 040-7799404).

Lehdistö ja VIP

Ilmoittautuminen kisasivuilla olevan nettilomakkeen kautta. Ilmoittautuneille lähetetään sähköpostilla parkkilappu ja annetaan muita ohjeita. Tulosta parkkilappu ja laita se autosi tuulilasiin saapuessasi kilpailuihin.

Jätehuolto ja Kestävää urheilua -teema

Kisoissamme teemme yhteistyötä Ekokumppanit Oy:n kanssa. Ekokumppanit yhteistyöfirmoineen ovat järjestäneet paikalle juomavedet sekä ravintolan että juomapaikkojen käyttöön sekä kilpailun jätehuoltopisteet. Kisojen teema onkin ’Kestävää urheilua’.

Teema näkyy mm siinä, että Pyrinnön elokuun lopussa järjestetyistä yleisurheilun Kalevan kisoista on kierrätetty/hyödynnetty monia elementtejä, mm. opasteita, käsidesitelineet, käsidesit ja Ratinan mainosaitojen tukitelineistä rakennamme yhteislähtösarjojen kartanvaihtotelineet, juomapaikoilla käytämme pahvimukeja ym.

Myös kilpailijoiden edellytetään huomioivan ’kestävän urheilun’ omassa toiminnassaan – mm käyttävän jätehuollon lajitteluastioita ja roskiksia ja että geelejä ei heitetä metsään, vaan tuodaan mukana pois tai jätetään juomapaikoille. Myös numerolaput palautetaan käytettäviksi jatkokisoissamme.

Koronaohjeistus

Älä tule sairaana kisoihin. Maskiakin on hyvä käyttää. Käsidesiä on tarjolla useissa paikoissa kisakeskuksessa.

Tervetuloa ’Kestävän urheilun’ -teeman mukaisesti erikoispitkän SM-kilpailuun ja Tampereen Pyrinnön 125-vuotisjuhlakilpailuun!

Olet lämpimästi tervetullut!