Mitaleita ropisi Turun nuorten SM-kisoista

Miehet-22

Korkeus oli kahden kauppa. Daniel Kosonen ja Äänekosken  Arttu Mattila ovat useimpaan otteeseen kilpailleet keskinäisestä paremmuudesta. Daniel on ollut hitusen niskan päällä.

Tiukka oli kisa Paavo Nurmen stadionilla. Arttu ylitti ensimmäisellä 212, josta Daniel pudotti ja siirsi kaksi yritystä seuraavaan korkeuteen.

Ratkaisukorkeus oli  näin 215. Daniel ylitti sen ja pokkasi mestaruuden. Voiton varmistettuaan Kalkun mies nostatti riman ennätyskorkeuteensa 222. Pöytäkirjaan tuli kolme ruksia, mutta  asia voi olla toisin Kalevan kisoissa.

Ville Eikkula  oli kolmas, vaikka tulos ei ollut Villen mieleen. Viime suvena 208 ylittänyt liuhuletin tulos oli nyt 196, sillä rima tuli kolmesti alas korkeudesta 208.

Jami Siira ylitti  505 hallikaudella, mutta armeijan alokasaika on vienyt Janilta  tulosvireen.

Seiväskilpailu ei ollut Jamille yhtä juhlaa. Tulos 462 ja kuudessija. Pientä lohtua  tuli Jamille keihäänheitossa. Miesten keppi lensi peräti 60,66, jolla mies kiilasi kymmenenneksi.

Mojovasta yllätyksestä vastasi Veikka Rajala, joka lennätti moukarin lukemiin 55,55 ja pokkasi hopeamitalin.  Veikan hopea oli enemmän kuin sata jänistä!

Kevään ylioppilas Julius Mäkinen alkaa olla pikku hiljaa juoksukunnossa. Tonnivitosen taktiikkakilpailussa aika 4.17,73 riitti kuudenneksi.

Miehet-19

Kolme kertaa Joel Turkka!  Avauspäivän 400 metriä olisi Joelin mielestä voinut mennä paremminkin.  Aika 49,06 oli kuitenkin semihyvä ja maistuihan se hopeakin.

Seuraavan päivän satasella Juha Sainion valmennettava Joel pyyhkäisi alkuerän 11,11, välierän 10,98 ja  sitten  kellotti finaaliajaksi 11,04. Pronssi tyydytti, toki kolmen kympän päässä oli hopeatila

Päätöspäivän 200 metriä oli sitten Joelille kuin juhla-ateria. Heti alkuerässä käsittämätön aika 21,91. Miehen ennätys parani laakista yli kolme kymmenystä. Finaali oli täydellistä Joelin hallintaa. Juoksu ei ollut aivan niin rentoa kuin alkuerässä, mutta aika 22,06 tiesi mestaruutta rankalla erolla kakkoseen.

Valmentaja Lauri Hollo sai valmennustiimiinsä syksyllä Nuutti Lintusen, joka on ehtinyt  yllättää Laten jo useampaan otteeseen.  Kukapa olisi vielä talvellakaan uskonut, että Nuutti tempaisee tonnivitosen ajassa 4.04,55 ja kiilaa ikäluokkansa SM-kilpailuissa neljänneksi.

Nuutin päätöspäivän vitonen ei ollut enää jymypaukku, mutta neljästila ja aika 15.33,05! Laten ilme olisi pitänyt ikuistaa. Onnittelut kumpaisellekin.

Jaakko Linnuksella,18, olisi eväitä useampaankin lajiin, mutta ratakierros aidattuna tai ilman on noussut päärooliin. Aidatun nelosen hopea ajalla 54,74 oli upea todiste harjoittelun merkityksestä.  Jaakko on Suomen tilastoissa ennätyksellään 53,94 yhdeksäs eli finaaliin pääsy Kalevan kisoissa olisi nannaa.

Myös Juho Kahelin on kehityspolulla. Pika-aidat 15,43 ja yhdeksäs pituudessa tuloksella 654.

Naiset-22

Ilona Luoma,22, on noussut vähän kuin varkain pikajuoksun kansalliselle tasolle.  Joanna Riihimäen valmennettava pinkoi satasen alkuerän tyylitellen ajassa 12,23, välieräaika 12,37 riitti finaaliin, jossa pyrintöläinen sijoittui kahdeksanneksi., aika 12,44.

Puolta pidemmältä matkalta Ilonalla mahdollisuus aina mitaleille. Ja paineet kasvoivat, kun Ilona tykitti alkuerien toiseksi kovimman ajan 24,99.

Finaalijuoksu sujui mainiosti 198 metriä ja mitali näytti varmalta. Ja sitten Ilona meni nokilleen ja loppusijoitus oli viides häviten pronssin 16 sadasosalla.  Sympaattiselle Ilonalle olisi toivonut ehjää juoksua.  Harmi juttu ja vielä potenssiin kaksi!

Frida Hämäläiselle kesä on ollut tuloskehityksen aikaa. Aidatun ratakierroksen Frida selätti vihdoin apinan ja alitti jo alkukesästä minuutin maagisen rajan. Myöhemmin paransi ennätykseksi 58,92. Edelleen Fridan nimi komeillee kolmantena Suomen kauden tilastossa. Sileän 400 metrin ennätys 55,83 kiilaa tilastojen 15:ksi.

Frida juoksi Turussa puhtaalla 400 metrillä hopealle ja aidatulla pronssille, ajat 56,09 ja 61,17.

Naisten 800 metriä oli todella poikkeuksellisen tasokas. Sara Kuiviston jälkeen Suomen kakkonen Viola Westling  oli ylivoimainen ajalla 2.06,57. Sen jälkeen oli erittäin tasaista. Kiia Keinonen otti väkevän loppukirin ja nappasi pronssia, aika 2.09,84.

Mukavasti Aitolahden Palonkylässä asunut Kiia rutisti myös tonnivitosen, kuudes ajalla 4.35,43. Jemina Forss oli kahdeksas ajalla 4.37,47.

Olivia Ben Khalifa,21, jäi tavoitteesta vaivaiset kaksi sadasosaa. Neljänneksi eli parhaalle nurmikkopaikalle jääminen harmitti, mutta unettoman yön jälkeen se oli lopulta pieni murhe.

Entä sitten kolmiloikka? Aivan mahtava kilpailu ja lopputulos oli jotain, joka nostatti kylmäväreitä emeritus toiminnanjohtajan selkäpiihin!

Jo hallikaudella Hanna Peltolan tuloskehityksen nuoli näytti ainakin kaakkoon. Siihen verrattuna Turun voitto ei sittenkään ollut aivan mahdotonta.

Turun kilpailu oli tiukka kuin mikä. Ennen viimeistä kierrosta käytännössä kuudella hyppääjällä oli realistiset mahdollisuudet mestaruuteen. Hanna oli kolmantena. Ennen viimeistä hyppyä oli pudonnut pykälän tuloksella 12,32.

Hanna ei hermoillut vaan ”teki parhaansa”, tulos 12,59. Voitto tuli parin sentin marginaalilla, pronssitulos 12,53, neljäs jäi pyrintöläiselle  21 senttiä ja viidennenkin tulos oli  niinkin hyvä kuin 12,32.

Tiedän, että Hannalla on urheilun ohella toinenkin harrastus. Hänellä on letti- ja palmikkomestari

Oona Hietala  oli pituuden kuudes , tulos 565 ja kahdeksas kolmiloikassa.  Erityisesti pituudessa olisi pienellä onnella voinut kiilata jopa mitaleille.

Naiset-19

Vilma Itälinna,18, oli 200 metrin alkuerin toinen ajalla 25,20 eli mitali mielessä finaalijuoksuun.

Vilma ei pettänyt  Voittaja ehti maaliin kaksi kymmenystä aiemmin, mutta pyrintöläinen rutisti tuulen avustuksella ajan 24,64.  Kakkostila oli varmaakin varmempi.

Nea Lenton voitto pituudessa ei yllättänyt ketään. Tuulta oli joka hypyssä yli sallitun, voittohyppy kantoi 616.  Vilma Itälinna oli neljäs, tulos 574. Pronssiin jäi matkaa kuusi senttiä.

Tuplamestaruutta Nea ei aivan saavuttanut.  Tasaisen sarjan pisin oli 12,52 jääden voittajalle yhdeksän senttiä.  Kulta ja hopea oli hyvä palkinto SM-viikonvaihteesta.

Viime vuoden Kalevan kisojen yllättäjä Siiri Elomaa, 18, keihään kakkonen kauden parhaallaan 52,87.

Naisten kiekossa Siiri  Elomaa nakkasi 40,81 ja oli viides, Venla Väliharju oli kuudes tuloksella 39,92.

Pyrintö sai kokoon 104 SM-pistettä, Lahden Ahkera 91, Turun Urheiluliitto 86,Jyväskylän Kenttäurheilijat 82,5,  Joensuun Kataja 69, Espoon Tapiot 62, Helsingin Kisa-Veikot 44.

Teksti: Jarmo Hakanen