Jukolassa hieno nousu alun vaikeuksien jälkeen

Loistava ratamestarityö yhdistettynä yllättävänkin vaativaan maastoon Paimion Louna-Jukola teki myös miesten Jukolan viestistä mielenkiintoisen ja vaihtelevan.

Ensimmäisellä osuudella rastin ohijuoksu

Leo Laakkonen
Leo Laakkonen
Miesten viestiin starttasi illan pimetessä ennätysmäärä eli peräti yli 1800 joukkuetta. Ensimmäisellä 13,8 km osuudella oli Pyrinnöltä tulessa sveitsiläinen Simon Brändli. Alku sujuikin Similtä varsin kelvollisesti ijoituksen ollessa 60-80 paikkeilla. 8. rastille tuli pieni 15 sek virhe ja sitä kiinni ajaessaan, Simi ohitti letkaa, mutta juoksi samalla 9. rastin ohi, kun letka kävi leimaamassa. Vasta 400 m päässä ollut tie pysäytti ja näin ’Simi’ joutui palaamaan letkaa ’vastavirtaan’ takasin ja samalla sijoitus romahti hetkessä sijalta 70 sijalle 429 reilun 7 min megapummin myötä!

Tämän jälkeen Simi toki nosti joukkueen sijoitusta, mutta juoksijaruuhkassa ja useammankin lisävirheen myötä aikaero kärkeen kasvoi peräti 18.45 minuuttiin ja sijoitus vaihdossa oli 205. Maalissa nähtiinkin luonnollisesti pettynyt mies.

Elias aloitti huikean nousun

Elias Kuukka, 21, suunnisti toisella 12,3 km osuudella – kahdesta virheestäänkin huolimatta – 1.08 minuutilla pohja-ajan ollen peräti 9 rastivälillä nopein ja niin Pyrinnön sijoitus nousi 64:ksi eron kärkeen supistuessa 16:38 min:iin. Upea ja tärkeä juoksu vaikeasta paikasta! Kärkeen nousi Halden SK Jarkko ’Hamppi’ Huovilan tuomana.

Kolmannella ja kisojen pisimmällä 15.8 km:n osuudella viime vuonna osuuspohjat tehnyt Severi Kymäläinen, 24, teki nyt muutaman virheen, mutta punanuttujen sijoitus nousi 45:nneksi, eron kärkeen kasvaessa kuitenkin 24.39 minuuttiin. Halden SK karkasi 3 min piikkiin suomalaisen Fredrick Portinin mahtavan juoksun myötä.

Aleksi_Niemi_Jukola_2015
Aleksi Niemi

Neljäs ja viides osuus olivat kisan lyhimmät (8.1 + 8.6 km). Jalkavaivojen vuoksi pyöräilyyn siirtynyt Leo Laakkonen, 26, palasi takaisin rastipoluille ja nosti TP:n neljännellä osuudella sijalle 30. sijalle eron kärkeen kaventuessa -22.41 min:iin.

Nuorten MM-kisoihin valittu Aleksi Niemi, 20, teki viidennellä osuudella hienosti kolmanneksi parhaan osuusajan ja nosti TP:n jo sijalle 24. ottaen kärkeä kiinni yli kahdella minuutilla. Ero kärkeen oli nyt 20.08 min. Aleksin aamun verryttelyjuoksussa Tiomilassa vääntynyt nilkka muistutteli itsestään ja joukkueeseen tehtiin juoksujärjestysmuutoksia, jotta Aleksi pääsi lyhyemmälle osuudelle vahvasti jalka teipattuna. Jalka onneksi kesti ja mies oli rautaa.

Myöskin nuorten MM-kisoihin Norjaan matkaava Anton Kuukka, 19, siirtyi Aleksin jalan myötä kuudennelle osuudelle pitäen sijoituksen 24:nä, eron kärkeen ollessa -26.00 min.

Pyrinnön ankkurina juoksi Florian Howald, 24, joka nosti Pyrinnön sijalle 23. Ero vasta ankkuriosuudella kärkeen nousseesta norjalaisesta Kristiansand OK:sta oli 30.32 min. Viime vuonna sijoituksemme oli 21. – silloin oltiin kahden osuuden jälkeen 20 min kärkeä jäljessä, joten alkaa olemaan tuttua tämä kova nousumme.

Kärkijoukkueissa vain 1-2 kotimaan suunnistajaa – Pyrinnöllä eri linja

Jukolan norjalaisella voittajajoukkue Kristiansand OK:lla oli joukkueessaan seitsemästä juoksijasta vain 2 norjalaista, kakkosella Halden SK:lla oli vain 1 norski (ja peräti 3 suomalaista!) ja parhaalla suomalaisjoukkueella kolmanneksi sijoittuneella Kalevan Rastilla 2 suomalaista.

Anton Kuukka
Anton Kuukka

Pyrinnöllä oli miesten ykkösjoukkueessaan hienosti neljä omaa ’oravakasvattia’ ja vain kaksi ulkomaalaista. Alkuosuuden jälkeen Pyrintö nousi upeasti sijalta 205 sijalle 23. Pyrintö oli kuudenneksi nopein seura aloitusosuuden jälkeen. Tämä osoittaa joukkueen potentiaalin ja antaa jopa muillekin seuroille esimerkin, että vahvalla seura- ja juniorityöllä ja kotimaisilla ja pääosin jopa omillakin kasvateilla voi vielä pärjätä kasattujen ja ulkomaalaistäyteisten joukkueiden ympärillä.

Tästä ja tällä tiellä on hyvä jatkaa ja toivottavasti Pyrintö saa jopa seuraajia!

Pyrintö uskoo laadukkaan nuorisovalmennuksen voimaan ja pyrkii auttamaan myös huippu-urheilun polulla. Tässä auttaa vahvasti myös Nuorten Olympiavalmentajan Pipo Harjun ammattimainen työpanos.

Omien ’oravapolkunaisten’ 6. sija muiden kasattujen joukkueiden keskellä oli upea. Tämän kertoi esim. Janne Salmi aiheellisesti myös TV:ssä ja asia sai myös runsaasti aiheellista huomiota muutenkin. Myös miesten viestin huikea nousumme antaa uskoa tulevaan.

Suunnistusjaostomme ja edustusryhmien valitsema linja on mannaa meille seuratyötä tekeville – aivan samoin kuin Pyrinnön koripallossa on iso arvo, että omat kasvatit ovat joukkueessa vahvasti mukana.

Florian_Howald_Jukola_2015
Florian Howald

Myös muissa joukkueissamme tehtiin monia hyviä juoksuja. Venloissa meiltä oli peräti 20 joukkuetta, jotka kaikki pääsivät hyväksytysti maaliin. Miehissä meiltä oli 8 joukkuetta ja lisäksi naisista koostunut ’Pyrinnön tytöt’, jossa eniten hämmästytti Lotta Karholan huikea ankkuriosuus (aika 1:37:10, osuusajoissa peräti 122.). Ja kaiken kukkuraksi Lotta oli teltalle tultuaan kuin valmiina lähtemään vielä kolmannellekin taipaleelle.