Kaksoisvoitto Nuorten Jukolassa

Pyrintö suunnisti historiaa!

Teksti ja kuvat: Lammikko

NuJu2016_Leo_Matinheikki
Leo Matinheikki

31. Nuorten Jukola kilpailtiin Nurmijärven hiihtokeskuksen vaativilla kallioilla. Pyrintö lähti kisaan mukaan peräti kahdeksalla joukkueella, ja jo etukäteen oli tiedossa, että ykkös- ja kakkosjoukkueemme ovat erittäin vahvoja ja 3. joukkuekin kamppailisi topteniin pääsystä.

Pyrinnön viesti alkoi mahtavasti. Kepeäjalkainen Leo Matinheikki, 15, oli kärjessä heti alusta lähtien. Vaihtoon Leksa tuli toisena, mutta kun ensimmäisenä vaihtoon tullut hylättiin, olikin Pyrintö piikkipaikalla alusta alkaen. Myös TP2:n Leevi Keronen, 16, osoitti taas kerran aloitusosaamisensa: kuudentena vaihtoon vain 33 sekuntia kärjestä.

Toisella osuudella Mikko Eerola, 16, karkasi muilta varmalla ja vauhdikkaalla suorituksellaan. Myös Mikolle osuuspohjat ja Pyrinnölle yli kahden minuutin johto toiseksi nousseeseen Helsingin Suunnistajiin. Kakkosjoukkueessa Lasse Viilo tuli kolmantena vaihtoon 3.13 minuuttia kärjestä.

Ilona Tikkakoski
Ilona Tikkakoski

Kolmas osuus oli varattu 14-vuotialle tytöille. Ilona Tikkakoski, 13, suunnisti vauhdilla ja varmasti ja niin Ilona kaahasi ylivoimaisessa johdossa kolmanteen vaihtoon 4.25 minuuttia ennen toiseksi noussutta kakkosjoukkuettamme, jonka viestinviejänä Kaarina Nurminen, 14, suunnisti mallikkaasti. Moni joukkue jäi näillä lyhyillä 3. ja 4. osuuksilla ratkaisevasti Pyrinnön tähtisikermistä.

Neljännellä osuudella olivat vuorossa 14-vuotiaat pojat. Akseli Konttila, 14, repäisi Pyrinnön peräti 7.42 minuutin johtoon toiseksi parhaalla osuusajallaan. TP2:n Juho Niemiselle tuli pari virhettä, mutta hän toi kuitenkin joukkueensa 3:ntena vaihtoon 8.48 minuuttia kärjestä. Etukäteenkin vahvat Suunta Jyväskylä (+8.53 min) ja Kouvolan Suunnistajat (+9.58 min) olivat vaihdossa sijoilla 4 ja 5.

Viides osuus oli ainoa niin sanottu putkiosuus eli hajontoja ei osuudella ollut. Lotta Eerola, 16, teki nopeimman osuusajan, ja Lotta kaarsi vaihtoon ylväällä askeleellaan jo yli 10 minuutin johdossa ennen toiseksi noussutta Kouvolaa. Kakkosjoukkueemme Sara Kurth teki kolmanneksi parhaan osuusajan kompassiongelmista huolimatta ja tuli heti Kouvolan perässä (+10.23) vaihtoon. MS Parma oli jo 17 minuuttia kärjestä.

Simona Aebersold
Simona Aebersold

Kuudennella osuudella Anni Haanpäälle, 18, tuli jokusia virheitä, ja niin TP2:ssa juossut nelinkertainen nuorten maailmanmestari Simona Aebersold kuroi eron 4.47 minuuttiin ja oli samalla osuutensa nopein yli kahden minuutin erolla seuraavaan. Tosin Simonallekin tuli aivan lopussa parin minuutin virhe. Kenttähaastattelussa Simona kertoi kovasti nauttineensa kisasta ja kertoi maaston muistuttaneen koti-Sveitsin maastoja. Simonahan muutti äskettäin vuodeksi Tampereelle varrelle yhdessä Valerie Aebischerin, 19, kanssa yhtenä tavoitteena valmistautua ensi vuoden nuorten MM-kisoihin. Kouvolan Suunnistajat oli kuudennessa vaihdossa 3. (+10.58 min) ja Suunta Jyväskylä 4. (+14.16 min).

Ankkuriosuudella Teemu Eerolalla, 18, ei ollut hädän päivää, ja niin Teemu toi punavalkoiset värit ylivoimaiseen voittoon. Kakkosjoukkueen Konsta Puranen suunnisti huolellisesti ja varmisti Pyrinnön historiallisen kaksoisvoiton. Ero ykkösjoukkueeseen oli lopulta 6.44 minuuttia

Voittajat: Leo Matinheikki, Mikko Eerola, Ilona Tikkakoski, Akseli Konttila, Lotta Eerola, Anni Haanpää ja Teemu Eerola
Voittajat: Leo Matinheikki, Mikko Eerola, Ilona Tikkakoski, Akseli Konttila, Lotta Eerola, Anni Haanpää ja Teemu Eerola

Kouvolan Suunnistajat piti kolmannen sijansa (+10.37 min) ja Suunta Jyväskylä neljännen (+12.47 min). Viime vuoden voittaja MS Parma oli viides (+16.52 min). Pirkanmaalaisseuroista Koovee oli 9. ja Kangasala SK 14:s. Pyrinnön 3. joukkue sijoittui hienosti 16:nneksi (+33.13).

NuJu2016_TP2
Kakkosjoukkue maalisuoralla

Viestin historiassa ei ole koskaan ollut niin kovaa joukkuetta, kuin ykkösjoukkueemme nyt oli. Seitsemän suunnistajamme rankisijojen keskiarvo oli käsittämättömän kova – vain 3,4 ja kakkosellakin 10,3. Joten kyllä kaksoisvoitto oli etukäteenkin ajatellen realistinen tavoite – olihan kakkosjoukkueen tähtenä nelinkertainen nuorten 20-vuotiaiden maailmanmestari Simona Aebersold.

Kaksoisvoitto oli ensimmäinen Nuorten Jukolan 30-vuotisessa historiassa. Ensimmäinen  Pyrinnön NuJu-voitto voitto tuli vuonna 1998. Sen jälkeen Pyrintö on jokaisena vuonna ollut vähintään kymmenen parhaan joukossa, ja voittoja on tullut yhteensä kahdeksan.

Pyrinnön nuorilla on ollut mahtava kausi. Vain kaksi viikkoa aiemmin Ungdomens Tiomilasta tuli melkein jättipotti (voitto H18-sarjassa ja niukka kakkossija D18-sarjassa) ja nyt NuJun kaksoisvoitto. Huikeaa!

Viestivoittomme myötä Teemu Eerola nousi harvalukuiseen kolminkertaisen NuJu-voittajan joukkoon. Kolme NuJu- voittoa ovat aiemmin saavuttaneet Lynxin Monica Boström (1990, 1992, 1993) sekä Pyrinnön Maria Pietilä (nyk. Laine), Juho Kinni ja Saila Kinni.

Nuorten Jukolan sivut

Nuorten Jukolan tulokset

Kaksoisvoitto! Ylärivi TP1: Leo Matinheikki, Mikko Eerola, Ilona Tikkakoski, Akseli Konttila, Lotta Eerola, Anni Haanpää, Teemu Eerola. Alarivi TP2: Leevi Keronen, Lasse Viilo, Kaarina Nurminen, Juho Nieminen, Sara Kurth, Simona Aebersold, Konsta Puranen
Kaksoisvoitto! Ylärivi TP1: Leo Matinheikki, Mikko Eerola, Ilona Tikkakoski, Akseli Konttila, Lotta Eerola, Anni Haanpää, Teemu Eerola. Alarivi TP2: Leevi Keronen, Lasse Viilo, Kaarina Nurminen, Juho Nieminen, Sara Kurth, Simona Aebersold, Konsta Puranen
Leevi Keronen
Leevi Keronen

 

Lotta Eerola
Lotta Eerola

 

Kaarina Nurminen
Kaarina Nurminen

 

Anni Haanpää
Anni Haanpää

 

Akseli Konttila
Akseli Konttila

 

Valmentajat Mikko Eskola ja Riikka Eerola
Valmentajat Mikko Eskola ja Riikka Eerola