U10Mila: H18-pojat suunnistivat voittoon Ruotsissa – taas. Myös 12-sarjalaiset lähellä voittoa. Tytöt 9.

Voittoisa H18-joukkue

Eteläisessä Keski-Ruotsissa Götenessa pidetyssä perinteisessä alle 18-vuotiaiden Ungdomens Tiomila -viestissä Pyrinnön 18-vuotiaat pojat ottivat niukkaakin niukemman voiton ja 12-sarjalaiset sivusivat seuraennätystä 2. sijallaan. D18-tytöt sijoittuivat 9:nneksi.

Matkaan lähdettiin peräti kahdella Vuolteen TP-bussilla. Sekä meno- että paluumatkalla pysähdyttiin Arbogan maauimalaan ja Mariebergin kauppakeskukseen Örebrossa.

Poikien viesti alkoi tutusti yöllä klo 03. Totutusta poiketen puuron keitto hoitui järjestäjien keittolevyä hyödyntäen, kun kaasukeittimiä ei Ruotsin pahojen tulipalojen takia saanut käyttää. Puurot ja huolto kuitenkin toimi nytkin ja Lasse Viilo, 18, pääsi avaamaan Pyrinnön viestiä pilkkopimeään metsään yhdessä 71 muun joukkueen kanssa. Avausosuuden pituus oli 7 km.

Lasse juoksi lähes virheettä ja tuli yleisörastille eli ns. varvaukseen kakkosletkassa 2 minuuttia kärkeä perässä ja vaihtoon Lasse tuli sijalla 25, eron kärkeen oli 3.02 min. Hyvä aloitus.

Toisella osuudella (myös 7 km) Henrik Asklöf, 18, nosti punavalkeat värit jo kärkeen, mutta teki ison 4 minuutin virheen ennen yleisörastia. Vaihtoon Henkka tuli sijalla 14, kärkeä 4.13 minuuttia jäljessä.

Kolmannen 3,7 km:n osuuden ja Ossi Mustosen, 18, jälkeen Pyrinnön sijoitus nousi jo 9:nneksi, mutta ero kärkeen (Helsingin Suunnistajat) kasvoi 5.46 minuuttiin.

Neljäs osuus oli ns. långa dagen, eli 7,1 km valoisa ’putkiosuus’ eli kaikilla osuuden juoksijoilla oli sama rata. Pyrinnöltä osuudella suunnisti Sakari Koivuniemi, 18. Muutaman virheen sävyttämänä ero kärkeen (HS) kasvoi jo 10 minuuttiin, ja vaihdossa sijoitus oli 13:s.

Nousu alkaa

Sitten alkoi Pyrinnön nousu. Viides osuus oli 2,9 km:n ns. härdelliosuus, jossa juoksijoita sai olla vaikka kolme. Viime vuoden voitossa Pyrintö nousi johtoon jo tällä osuudella. Nyt jääkiekon äskettäin lopettanut Vili Mähönen, 18, seuranaan Olli Mustajoki, 16, ja Aapo Liponkoski, 14, ottivat kärkeä (IF Hagen) 22 sekuntia kiinni vaihtosijan ollessa 10. Vilin aika oli osuuden neljänneksi nopein, Olli oli reilu 10 sekuntia perässä ja Aapo reilun minuutin.

Kuudennella 3,2 km:n hajonnallisella osuudella varajuoksijan paikalta joukkueeseen noussut Juho Nieminen, 16, vastasi joukkueen valmentaja Lammikon luottoon nostaen TP:n jo kuudenneksi kolmanneksi nopeimmalla osuusajalla, ja ero kärkeen oli supistunut 8.07 minuuttiin. Kärkeen palasi HS.

Tiitus Mustajoki, 18, kiihdytti punavalkoisten värien nousua 7. osuudella, joka oli kuudennen osuuden hajontapari, eli matkaa myös 3,2 km. Toiseksi parhaalla osuusajalla Tiitus toi Pyrinnön vaihtoon 4:ntenä eron ollessa enää 5.44 min HS:ään. Coach-Lammikko oli etukäteen sanonut, että jos 7. osuuden jälkeen ollaan 5 min kärjestä, niin vielä noustaan voittoon. Nyt eroa oli siis 5.44 min, joten tarkalle menisi.

Kahdeksannella osuudella (3,4 km ja hajontapari osuuden 9 kanssa) Pyrinnön viestiä vei Leevi Keronen, 18. Vauhdikas Leevi supisti osuuden nopeimmalla suorituksella Pyrinnön eron kärkeen 3.25 minuuttiin. Johtoon nousi ruotsalainen mahtiseura IK Hakarspojkarna. Vain päivä Ungin jälkeen Leevi juoksi 19-vuotiaiden 5000 metrillä SM-hopeaa ajallaan 15:27 (!) ja sai tavoittelemansa paikan 19-vuotaiden 4-maaotteluun Tanskaan. Taisi Ungi olla hyvää valmistautumista ?

Yhdeksännellä osuudella (3,2 km) myös Akseli Konttila, 16, suunnisti virheittä – ero Hakarspojkarnaan supistui 2.58 minuuttiin ja vielä olisi mahdollisuus voittoon.

Pyrinnön ankkurina (7,5 km) oli 18-vuotiaiden EM-kisoissa kuukausi sitten kullan ja kaksi hopeaa saavuttanut Mikko Eerola, 18. Mikko suunnisti ankkuriosuudella virheettömästi ja oli supistanut radiorastille eron Hakarspojkarnaan ensin 1.30 minuuttiin ja sitten yleisörastille tultaessavain 34 sekuntiin. Hurja takaa-ajo toi tulosta ja niin Pyrintö nousi 54,3 km:n viestissä ensimmäisen kerran johtoon vasta 300 metriä ennen viimeistä rastia ja näin koko joukkue pääsi juoksemaan loppusuoraa rauhassa kisan voittajana – peräti kolmannen kerran peräkkäin. IK Hakarspojkarna lönkötteli 40 sekuntia myöhemmin maaliin. Helsingin Suunnistajat oli kolmas mutta jo 10 minuuttia Pyrinnön perässä.

Jäätävän ankkurin kommentit

Ankkuri Mikko Eerola

Pyrinnön mahtiankkuri Mikko Eerola kommentoi viestiä näin: ”Jännitys yön mittaa alkoi nousta oman osuuden suhteen kun alkuosuuksilla oli ongelmia ja oltiin jääty jo 10 min kärkeen. Olin valmistautunut enemmän vain varmistamaan ylivoimaisen voiton viime vuoden malliin, mutta kivempihan se näin oli itselle olla ratkaisijan roolissa.

Alkuverkalla tuntui jo hyvältä ja kunto on ollut kova läpi kauden. Kolmen minuutin ero lähtiessä oli iso, mutta se tuntui mahdolliselta ja sain hyvän psyykkeen ja mielentilan ennen lähtöä. Vaikka taistelufiilis oli korkealla onnistuin suunnistamaan silti rauhallisesti ja lipulta lipulle keskittyen samalla tiukasti. Pari pientä virhettä lukuun ottamatta suoritus oli puhdas.

Varvauksessa kuulin eron olevan 30 sekuntia. Sain siitä lisävoimia ja varsinkin sitten kun Hakarspojkarnan ankkurin selkä edessä alkoi häämöttää, päätin että tänäkin vuonna palkintohylsy matkaa Tampereelle. Kolmanneksi viimeisellä rastilla leimattiin jo samaan aikaan ja huomasin heti että kaveri oli väsyneempi ja oma kulku tuntui vieläkin ihan hyvältä. Pikku vauhdin lisäys ja taistelu oli aika lailla voitettu. Ero oli jo aika selvä maalissa.

Viimeisellä rastilla leimaamisen jälkeen yleisön hurraus ja joukkuekavereiden vastaantulo nostattivat fiiliksen aivan kattoon ja maaliintulon jälkeen fiilis oli jotain uskomatonta. Viimeinen Ungini ja kolme peräkkäistä voittoa taskussa tuntuu hyvältä. Kokemus junnujen viestisuunnistuksesta on varmasti hyödyksi myös tulevaisuudessa aikuisten Tiomilan ja Jukolan voittokamppailuissa”, kertoi Mikko kisan jälkeen.

Coachin kommentit

Coachin selkä – 2018 lisätty, vielä mahtuu lisää…

Coach Mikko ’Lammikko’ Eskola oli riemuissaan jännittävän viestin voittoon. ”Viime vuonna olimme kärjessä viidennestä osuudesta lähtien ja juoksijat saivat tärkeää kokemusta kärjessä juoksemisen paineen hallinnasta. Nyt joukkue nousi 10 minuutin takamatkalta osuus osuudelta lähemmäksi kärkeä ja lopulta voittoon. Ei sorruttu kuitenkaan yliyrittämiseen, vaan vedettiin kärsivällisesti kärkeä kiinni ja jäätävän Mikon ankkuriveto kruunasi loistavan joukkuetuloksen ja voitto maistuikin todella makealta, kun se tuli näin kovan ja jännittävän nousun jälkeen. Huikea viesti, hieno joukkue!”.

”Joukkueesta vanhentuu peräti kahdeksan junnua, joten ensi vuonna voiton nappaaminen on varmasti vaikeaa. Toisaalta tyttöjen 18-sarjan viestin olemme viimeksi voittaneet 2006, joten sen voiton nappaaminen olisi jo korkea aika. Nyt tytöt olivat hienosti mukana kärkitaistoissa päätyen 9. sijalle. Kyllä tuosta on hyvä jatkaa kohti ensi vuotta taas entistä kokeneemmalla joukkueella.”

HD12-sarjassa upeasti 2. sija

HD12 hopeajoukkue – Aatos, Eemil, Onni, Meri ja Akseli

Pyrinnön 12-v. sarjalaisilla oli etukäteen ajatellen erinomainen joukkue, jossa kaikki juoksijat olivat 12-vuotiaita. Koska 12-sarjan viestissä ei ole hajontoja, juoksuvoima korostuu viestissä normaaliakin enemmän. Valmentajat pohtivatkin juoksujärjestystä viime hetkiin. TP1:n aloittajaksi lähti 2,7 km:n osuudelle Aatos Riikonen juosten erinomaisesti. Aatos tuli vaihtoon 8:ntena vain 20 sek kakkossijaan.

Toisella osuudella (2,3 km) Eemil Koskinen nosti Pyrinnön jo toiseksi 19 sekuntia kärkeen nousseesta kovasta Lynxistä kolmanneksi parhaalla osuusajallaan. Kolmas osuus oli 2,3 km:n pituinen ns. härdellisosuus. TP:ltä viestiä lähtivät jatkamaan Meri Väistökoski ja Eino Liponkoski. Meri veti osuutensa hurjaa vauhtia ja nosti todella ylivoimaisella pohja-ajallaan Pyrinnön kärkeen. Lynx oli 42 sek perässä. Eino Liponkoski jäi 1.34 min (virallisissa tuloksissa Eino ja Meri ovat päinvastoin).

Ankkuriosuudella Pyrinnöltä oli Akseli Pesu, mutta Lynxillä oli pelätty Florian Fritzen. Radiorastilta väliajat kertoivat Pyrinnön johtavan, mutta Lynxin puolittaneen eron. Ja seuraava kuulutus kertoi seurojen olevan yhdessä. Huippukova juoksija Fritzen hallitsi myös lopun ja niin Lynx vei voiton. Pyrintö ja Akseli Pesu jäi vain 5 sek.

Joka tapauksessa koko joukkueelta todella erinomainen viesti ja näin joukkue sivusi tämän sarjan Pyrinnön sijaennätystä vuodelta 2012. Silloin joukkue oli Vili Mähönen-Lasse Viilo-Mikko Eerola-Lotta Eerola-Saara Yli-Hietanen ja Sara Kurth. Tuttuja suunnistusnimiämme 6 vuoden takaa ? Silloin muuten jäätiin HS:lle vain 6 sekuntia – nyt Lynx:lle 5 sekuntia!

Myös D18-sarjassa Pyrintö mitalitaistossa – tuloksena 9. sija

D18 joukkuetta – Liisa, Emma, Emilia, Pihla, Ilona ja Ida

18-sarjan tyttöjen Pyrinnön viestin aloitti Oona Luoma, 17 ja Oona aloittikin oikein mallikkaasti tullen vaihtoon 5,1 km:n osuudelta sijalla 13, ero kärkeen eli ylivoimaiseen voittajasuosikkiin IK Hakarspojkarnaan oli 1.15 min. Toisella osuudella (myös 5,1 km hajontaosuus) juoksi Ilona Tikkakoski, 15, tullen viidentenä vaihtoon 4.45 min Hakarspojkarnaan 9. parhaalla osuusajalla.

Kolmas osuus oli 2,9 km härdelli. Pihla Häkkinen 15, tuli vaihtoon 4. parhaalla osuusajalla niukasti ennen Liisa Matinheikkiä 14. Emilia Schmidt, 14, jäi 40 sekuntia. Ero kärkeen oli 4.36 minuuttia.

Neljännellä osuudella (3.5 km) hyvään kuntoon päässyt Ida Jussila, 17, oli elementissään ja juoksi 6. parhaan osuusajan ja tuoden punavalkeat värit peräti toisena vaihtoon ja eron kärkeen supistuessa 4.08 minuuttiin. Mutta perään tuli 2 minuutin sisään peräti 9 joukkuetta.

Keväällä ja kesällä ylirasitustilasta kärsinyt Lotta Eerola, 18, suunnisti Pyrinnön ankkurina (5,3 km). Lotta joutuikin päästämään perässä tulleen letkan edelleen tullen 9:ntenä maaliin (8.18 min kärkeen). Viime vuoden sijoitus parantui kuitenkin yhdellä sijalla ja aikaero kärkeen 3 minuutilla.

Muutenkin upea kokonaispanos Pyrinnöltä. H18-sarjassa TP2 oli 50. (joukkueita 72). D18-sarjassa TP2 oli hyvin 33. (joukkueita 64) ja TP3 koostui lähinnä 10-12-sarjan ’uusintajuoksijoista’. HD12-sarjassa TP3 oli 52. ja TP2 86. Joukkueita nuorimpien sarjassa oli 97.

Tulokset Ruotsin Eventorissa: https://eventor.orientering.se/Events/ResultList?eventId=18214&groupBy=EventClass