Tampereen Pyrinnön tukisäätiö sr
Tampereen Pyrinnön tukisäätiö sr
Tampereen Pyrinnön tukisäätiö aloitti toimintansa Tampereen Pyrinnön Urheilumajasäätiönä, joka perustettiin 6.3.1947. Urheilumajasäätiön toiminnan keskipisteenä oli Pinsiön maja, jossa järjestettiin monenlaisia tapahtumia ja juhlia vuosikymmenten ajan. 1980-luvulla Pyrinnöllä oli taloudellisia vaikeuksia ja majan ylläpito kävi liian raskaaksi, joten se myytiin vuonna 1986.
Koska urheilumajaa ei enää ollut, säätiön hallitus päätti kokouksessaan 29.3.1989 muuttaa säätiön nimeksi Tampereen Pyrinnön tukisäätiö. Nykyisin nimen perään lisätään vielä sr, joka on lyhenne säätiörakenteelle.
Vuonna 1989 Tukisäätiö osti Klingendahlin kiinteistöstä toimistotilan ja vielä vuonna 1996 toisen. Nämä tilat ovat ne, joissa Tampereen Pyrinnön toimisto sijaitsee.
Tampereen Pyrinnön tukisäätiön tarkoitus tänään on omistaa Pyrinnön toimistotilat ja tarjota ne kohtuuhinnalla vuokralle seuralle, jotta hallinnon tekemä työ kaikille jaostoille olisi mahdollisimman edullista. Lisäksi tukisäätiöllä on muutaman stipendin lisäksi “Kaikille mahdollisuus”-rahasto, joka tarjoaa taloudellista tukea urheiluharrastuksen mahdollistamiseen Tampereen Pyrinnössä. Tukisäätiö tekee yhteistyötä seuran kanssa myös muilla tavoin, ja lisää yhteistyön tapoja kehitetään jatkuvasti.
Säätiön Y-tunnus on 0155613-1 ja tilinumero FI43 5732 2620 1029 47.
Tukisäätiön hallitus
Pekka P. Paavola
Tampereen Pyrinnön tukisäätiö sr:n säännöt
1 §
Säätiön nimi on Tampereen Pyrinnön tukisäätiö sr ja sen kotipaikka on Tampere.
2 §
Säätiön tarkoituksena on tukea Pirkanmaan alueella kaikkia Tampereen Pyrintö r.y:n harrastamia urheilumuotoja.
3 §
Säätiö toteuttaa tarkoitustaan:
- jakamalla apurahoja ja palkintoja urheilijoille, valmentajille ja toimitsijoille.
- hankkimalla ja ylläpitämällä kiinteistöjä tai huoneistoja, jotka palvelevat Tampereen Pyrintö r.y:n toimintaa.
- järjestämällä urheilu- ja liikuntakasvatustyötä palvelevia koulutustilaisuuksia.
- harjoittamalla tai tukemalla muuta säätiön tarkoitusta toteuttavaa toimintaa.
4 §
Säätiön peruspääoma on Tampereen Pyrinnön Urheilumajasäätiön pääoma per 31.12.1988 määrältään 273.764,97 vmk.
Säätiö on oikeutettu vastaanottamaan lahjoja, testamentteja ja avustuksia sekä luvan saatuaan järjestämään arpajaisia ja rahankeräyksiä.
Säätiö voi omistaa ja hallita kiinteätä ja irtainta omaisuutta sekä arvopapereita.
5 §
Säätiön asioita hoitaa ja sitä edustaa kolmeksi kalenterivuodeksi kerrallaan valittu hallitus, johon kuuluu 9-24 jäsentä.
Hallitus päättää kolmivuosittain jäsentensä lukumäärästä.
Hallituksen jäsenistä tulee olla vähintään 1/3 Tampereen Pyrintö r.y:n kokouksessa valittuja henkilöitä. Muut jäsenet valitsee säätiön hallitus ensisijaisesti henkilöistä, jotka ovat Tampereen Pyrintö r.y:n jäseniä.
Hallitus valitsee keskuudestaan puheenjohtajan, varapuheenjohtajan ja sihteerin kunkin vuoden ensimmäisessä kokouksessa. Tarvittaessa hallitus voi valita joko keskuudestaan tai säätiön ulkopuolelta asiamiehen ja rahastonhoitajan.
Hallitus on päätösvaltainen silloin, kun puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja ja lisäksi puolet muista hallituksen jäsenistä on saapuvilla.
6 §
Kutsu hallituksen kokouksiin toimitetaan hallituksen jäsenille kirjallisesti, sähköpostitse tai muuten todistettavalla tavalla viimeistään viisi päivää ennen kokousta. Muut tiedonannot hallituksen jäsenille toimitetaan samalla tavalla.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta.
Päätökset tehdään yksinkertaisella äänten enemmistöllä, mikäli näistä säännöistä ei muuta johdu. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaali arvalla, mutta muissa asioissa tulee voimaan se mielipide, johon kokouksen puheenjohtaja on yhtynyt.
Hallituksen kokouksista on laadittava pöytäkirja, johon merkitään tehdyt päätökset ja tapahtuneet äänestykset. Pöytäkirjan allekirjoittaa kokouksen puheenjohtaja ja vähintään yksi kokouksessa valittu jäsen.
7 §
Säätiön hallituksen puheenjohtajalla on oikeus edustaa säätiötä yhdessä hallituksen määräämän muun jäsenen kanssa. Säätiötä edustaa aina kaksi edustamiseen oikeutettua henkilöä yhdessä.
8 §
Hallituksen jäsenille saadaan maksaa kohtuullinen kokouspalkkio ja kohtuullinen palkkio säätiön hyväksi tehdystä muusta työstä.
9 §
Hallitus kokoontuu vuosikokoukseen kunkin vuoden helmi-maaliskuussa. Vuosikokouksessa vahvistetaan hallituksen toimintakertomus ja tilinpäätös.
Niin ikään päätetään talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta kulumassa olevalle vuodelle, määrätään jäsenten kokouspalkkion suuruus ja valitaan yksi tilintarkastaja ja yksi varatilintarkastaja.
10 §
Säätiön tilivuosi on kalenterivuosi. Tilit ja hallituksen kertomus säätiön toiminnasta edellisenä vuonna on annettava vuosikokouksen jälkeen tilintarkastajalle, jonka on annettava kertomuksensa viimeistään huhtikuun loppuun mennessä.
Mikäli tilintarkastajan kertomus antaa aihetta, on hallituksen kokoonnuttava toukokuun loppuun mennessä päättämään toimenpiteistä, joita tilintarkastuskertomus aiheuttaa.
11 §
Oikeaksi todistetut jäljennökset tuloslaskelmasta ja taseesta liitteineen, tase-erittelyistä sekä toiminta- ja tilintarkastuskertomuksista on kesäkuun loppuun mennessä toimitettava oikeusministeriölle.
Hallituksen jäsenen ja nimenkirjoittajien vaihtumisesta on viivytyksessä tehtävä ilmoitus oikeusministeriön säätiörekisteriin.
12 §
Säätiön sääntöjä voidaan muuttaa, mikäli vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Sääntömuutokselle on saatava oikeusministeriön vahvistus.
13 §
Säätiö voidaan purkaa, mikäli yli puolet hallituksen jäsenistä sitä kannattaa. Mikäli säätiö purkautuu, käytetään säätiön jäljelle jääneet varat säätiön sääntöjen 2§:ssä mainittuun toimintaan. Päätöksen varojen käyttämisestä tekee säätiön hallitus.
Kaikille mahdollisuus -rahasto
Yleistä
Vuonna 2016 Tampereen Pyrinnön 120 v. juhlavuoden kunniaksi Tampereen Pyrinnön tukisäätiö perusti tukirahaston, jonka tuotoilla mahdollistetaan vähävaraisten lasten ja nuorten liikunnan harrastamista.
”Kaikille mahdollisuus”-rahastosta myönnetään tukea anomuksia vastaan äkilliseen, hetkelliseen ja tilapäiseen tarpeeseen.
Rahastoa hoitaa tukisäätiön hallituksesta nimetty viiden jäsenen työryhmä. Yhdyshenkilönä sekä lahjoittajien että anojien suuntaan on Saila Asumaniemi, saila.asumaniemi@pyrinto.fi.
Lahjoittaminen
Rahastoa voi kartuttaa kuka tahansa yksityinen henkilö tai yritys. Rahasto on hyvä kohde esim. syntymäpäivien ja yritysten vuosijuhlien muistamisten ohjaamiseksi nuorten liikuntaharrastusten tukemiseen. Lahjoituksista saa tarvittaessa tukisäätiön sr:n Y-tunnuksella varustetun kuitin. Summa voi olla pieni tai suuri.
”Kaikille mahdollisuus”-rahaston tilinumero on:
FI43 5732 2620 1029 47 / Tampereen Pyrinnön tukisäätiö sr
Käytännön lisätietoja: saila.asumaniemi@pyrinto.fi.
Hakeminen
Tukea voi hakea Tampereen Pyrintö ry:n kaikkien jaostojen/lajien harrastaja/kilpailija ja tuki myönnetään jaostojen esitysten perusteella. ”Kaikille mahdollisuus”-rahastolla pyritään mahdollistamaan mahdollisimman monen nuoren pääseminen mukaan urheiluharrastuksen pariin esim. hankkimalla hänelle harrastuksessa tarvittavat välineet: urheilujalkineet, asut, tms. kilpailuvälineet. Myös harrastukseen liittyvien maksullisten leiritysten kustannuksiin voidaan myöntää tukea.
Tukea haetaan anomuskaavakkeella. Kaavake toimitetaan täytettynä oman jaoston puheenjohtajalle. Puheenjohtaja osaltaan tarkastaan, että anomus on perusteltu ja sen jälkeen hän toimittaa sen Saila Asumaniemelle Tukisäätiön työryhmän käsittelyyn. Tuen saaminen edellyttää Tampereen Pyrinnön jäsenyyttä.
Anomus- ja kulukorvauskaavakkeen saa Saila Asumaniemeltä.
Ikipyrintöläinen
Tämä Pentti Kaivosen teksti on julkaistu Pyrintöläinen -lehdessä 3/2021
Tampereen Pyrintö on tarjonnut lukuisia hienoja kokemuksia ja elämyksiä vuosien varrella varmaan meille jokaiselle. Se on voinut tapahtua oman urheilu-uran, toimitsijatehtävien tai nuoremman polven harrastusten tukemisen myötä. Oppia on saatu voittamisesta mutta ehkä elämän kannalta vielä tärkeämpänä tappion ja takaiskujen hyväksymisestä ja siitä nousemisesta.
Kokemuksia on saatu turvallisesti hankkia hyvässä seurassa ja ystävien muodostaman tukiverkoston ympäröimänä. Sen ehkä huomaa parhaiten silloin, jos tapaa vanhan pelikaverin tai on mukana ikämiespalloilussa ja juttu jatkuu vuosienkin jälkeen kuin taukoa ei olisi lainkaan ollutkaan.
Tampereen Pyrintö toimii laajalla sektorilla ja tarjoaa mahdollisuuksia aktiiviseen urheilun seuraamiseen ja seuratoimintaan oman aktiivisemman kauden jälkeenkin. Tampereen Pyrinnön tukisäätiön työryhmässä pohdittiin ko. tarjonnan hyödyntämistä aktiivisesti ja ohjatusti. Syntyi ajatus Ikipyrintöläisyydestä, joka olisi ryhmä, joka aktiivisen vetäjän tai vetäjien toimesta pyrkisi järjestämään ryhmälle tapaamisia säännöllisesti erilaisiin Tampereen Pyrinnön urheilutilaisuuksiin, joihin ei välttämättä oma aktiivisuus aina riitä tai lähtökynnys tuntuu korkealta.
Mahdollisesti toiminnan kehittyessä voitaisiin harkita yhteisiä penkkiurheilumatkoja maaotteluihin, tai esim. koripallon EM-karsintoihin, suunnistuskisoihin tai cheerleading-kilpailuihin.
Toisessa vaakakupissa on toki ollut Tampereen Pyrinnön tukisäätiön varojen kartuttaminen vuosikymmenten kuluessa, jotta 125-vuotias seura voisi viettää aikanaan myös 200-vuotisjuhliaan. Tukisäätiö pyrkii resurssiensa puitteissa tukemaan seuran toimintaa ja jäsenistöä nyt ja tulevaisuudessa. Sen alaisuuteen on perustettu mm. ”kaikille mahdollisuus”- rahasto tukemaan tilapäisen hankalan taloustilanteen yli pääsemistä harrastuksen vaarantumatta.
Tampereen seudun osuuspankin (OP Tampere) kanssa tehtyjen selvitysten perusteella on luontevimmaksi muodoksi osoittautunut henkilökohtainen sijoitusvakuutus, jonka edunsaajaksi kirjataan Tampereen Pyrinnön tukisäätiö. Jokainen joutuu toki näkemään vaivaa sen verran, että tekee sopimuksen pankin kanssa. Sijoitettu summa tuottaa koko ajan tosin markkinoiden ehdoilla ja on mahdollista hätätilanteen yllättäessä myös irtisanoa. Toki summaa voi halutessaan myös kasvattaa.
Kyseisen sijoituksen todistettavasti tehneistä muodostuu numeroitu listaus Ikipyrintöläisistä, jota on tarkoitus ylläpitää ja päivittää säännöllisesti säilyttäen tiedot tuleville polville. ”Tarvittaessa fonttia pienennetään kun nimiä kertyy tarpeeksi”. Lähtökohtana on ollut 500 euron tai mieluiten 1000 euron sijoitus.
Olen itse tehnyt ko. toimenpiteen eli ns. latu on avattu ja ryhmän muodostuminen on alkanut. Tervetuloa mukaan.
Lisätietoja;
pentti.kaivonen@laraoy.com 0400-232196
Pentti Kaivonen 18.10.2021