Ohjeita kilpailuun lähteville

Oravapolun ohjelmaan on valittu joitakin lähiseudun kilpailuja, jotka sopivat oraville.

Kilpailutoiminta-sivulla kerrotaan Oravapolun kilpailutoiminnan periaatteista. Kansallisiin kilpailuihin tarvittavasta lisenssistä  ja Pyrinnön jäsenyydestä on tietoa sivulla Maksut ja ilmoittautuminen.

Seuran jäsenenä ja lisenssin haltijana on mahdollista osallistua kaikkiin Irmassa ilmoitettuihin kilpailuihin. Joissakin kilpailuissa on lisäksi avoimia sarjoja (eli ei-kansallisia sarjoja 8-vuotiaille ja nuoremmille), joissa ei vaadita seuran jäsenyyttä.

Emit-kortit

Kilpailuissa käytetään emit-leimausjärjestelmää. Jos aikoo osallistua useampaan kilpailuun, kannattaa hankkia oma emit-kortti. Sitä voi käyttää myös esimerkiksi Iltarasteilla. Emit-kortin voi hankkia Suunnistajan kaupasta (Rantaperkiönkatu 1 C 9), jolla on usein myös oma myyntipiste kilpailu- ja Iltarastitapahtumissa.

Matkat kilpailuihin

Kilpailuihin kuljetaan omilla kyydeillä tai voit sopia kimppakyydin kaverin kanssa. Joihinkin kilpailuihin on yhteinen bussikujetus, josta ilmoitetaan erikseen.

Ennakkovalmitelut

Kotona

 • Kilpailuohjeet ja lähtöajat julkaistaan järjestäjien nettisivulla pari päivää ennen kilpailua. Lue sekä kilpailukutsu että kilpailuohjeet huolella. Tarkista lähtöluettelosta lähtöaikasi ja kilpailunumerosi.
 • Tarkista lähtöluettelosta myös, että lisenssinumero ja emit-numero ovat oikeat. Jos emit-numero on virheellinen, se tulee muuttaa kilpailupaikan infopisteessä ennen kilpailua.
 • Selvitä matka-aika ja ajo-ohje kilpailupaikalle. Usein kisakeskus sijaitsee eri paikassa kuin paikkakunnan keskusta, joten matkaan voi kulua yllättävän kauan. Joskus autojen paikoitus on varsin kaukana (jopa 2 km, matka kerrotaan kilpailukutsussa) kisapaikasta, joten myös tähän kävelyyn pitää varata aikaa. Tarkista myös matka kilpailukeskuksesta lähtöön ja varaa riittävästi aikaa.

Ota mukaan

 • suunnistusvaatteet
 • nastarit (aloittelija pärjää lenkkareilla)
 • oma emit (varmista emit-numeron oikeellisuus lähtöluettelosta)
 • kompassi (alle 10-vuotiailla ei välttämätön)
 • vaihtovaatteet (myös sukat ja alusasu) ja pyyhe
 • vesipullo ja evästä (kisapaikoilla on yleensä myös kahvio)
 • tuolirinkka tai retkituoli (ei välttämätön, mutta on näppärä istuin kisakeskuksessa)
 • lippis (aurinkoisella ilmalla)

Kilpailupaikalla

OPK-Kuva24-1536x849Tule kilpailupaikalle viimeistään tuntia ennen omaa lähtöäsi. Hae kilpailunumerosi ja tarkistuslipuke emit-korttiin kiinnitettäväksi.  Mikäli olet ilmoittautunut kilpailuun ilman emit-numeroa, varaa järjestäjä vuokra-kortin, joka noudetaan kilpailukeskuksen infosta ennen kilpailua ja palautetaan kisan jälkeen.

Etsi pyrintöläisten “leiri”. Se sijaitsee useimmiten loppusuoran varrella ja sen tunnistaa parhaiten punaisista vaatteista. Pyrinnön leiristä saat  tarvittaessa neuvoja kisaan liittyen.

Tutustu maalialueeseen ja viimeiseen rastiin. Verryttele ajoissa ja ole valmiina lähdössä viimeistään 10 minuuuttia ennen omaa lähtöäsi. Huomaa, että lähtöön voi olla matkaa yli kilometri (matka ilmoitetaan kilpailuohjeissa). Sinut huudetaan yleensä lähtöön omalla nimelläsi 5 minuuttia ennen lähtöäsi ja sinua opastetaan lähtöalueella. Voit tarvittaessa kysyä neuvoja lähdön toimitsijoilta.

Suunnista ratasi huolella ja leimaa jokaisella rastilla numerojärjestyksessä. Tarkista leimatessasi, että olet oikealla rastilla. Leimaa myös maalissa. Kulje maalissa toimitsijoiden ohjeiden mukaan emit-kortin purkupisteeseen.

Vaihda kisan jälkeen kuivat vaatteet ylle, verryttele ja syö eväät.

Jos sinulla oli laina-emit, muista palauttaa se.

Ohjaajilta voit aina kysyä lisää neuvoja!